Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Knjižnica igrišče znanja in zabave

Knjižnica igrišče znanja in zabave

Kaj se je zaradi delovanja knjižnic spremenilo? Kdo bi nas pogrešal, če nas ne bi bilo? Zakaj bi nas pogrešali? Kakšno vrednost ustvarjamo za družbo, ki je nihče drug ne more?

 

Splošne knjižnice smo močno povezane s skupnostjo. Prepoznavamo njene potrebe, z njo vzdržujemo dialog in si prizadevamo zagotavljati družbeni prostor po načelu inkluzivnosti. Odzivnost na potrebe prebivalcev in ustrezno razumevanje le-teh sta podlaga za načrtovanje knjižničnih storitev in dejavnosti, s čimer pomembno vplivamo na posamezne člane skupnosti in skupnost kot celoto. Imamo vpliv na osebni razvoj, socialno povezanost, lokalno kulturo in identiteto, na izobrazbo in znanje ter na domišljijo, kreativnost, zdravje in dobro počutje.

Kljub temu moramo svojo vrednost v družbi vselej dokazovati in utemeljevati, zato se poraja vprašanje, kako je vpliv knjižnice na posameznika in na lokalno skupnost sploh mogoče raziskati, izmeriti in ustrezno predstaviti javnostim.

 

Z ugotavljanjem vrednosti knjižnic lahko izboljšamo naše storitve, predstavimo skupnosti vrednost, ki jo ustvarjamo, na način, ki ga razume, ter jo tudi učinkoviteje zagovarjamo.

 

Tema letošnjega posveta bo vrednost knjižnice v očeh posameznikov različnih družbenih segmentov, ki morajo tako ali drugače sooblikovati njeno delovanje in poslovanje. Spraševali se bomo, kako vrednotiti uspešnost knjižnice, da pri tem ne spregledamo čustvene vrednosti knjižnice in pomena knjižnične dejavnosti, ki ga ima le-ta za posameznika. Ugotavljali, ali je vpliv knjižnice povezan s podobo knjižnice v zavesti ljudi in kakšno vlogo ima pri tem razumevanje in vključevanje uporabnikov. Predstavili raziskovalne metode, predvsem kvalitativne, ki temeljijo na ugotavljanju učinka, ki ga ima knjižnica na posameznika in s tem na lokalno skupnost. Se dotaknili zagovarjanja in pomena ugotavljanja vrednosti knjižnice za njeno promocijo ter hkrati poudarjali kako lahko knjižničar vpliva na to, koliko je vredna njegova knjižnica.

 

Program posvetovanja 2019 - Koliko je vredna moja knjižnica?

Prijavnica 2019

 

PRIJAVA NA POSVETOVANJE

 

Kotizacija znaša 40€, za člane DKD - Društva knjižničarjev Dolenjske 30€ (za študente in upokojence je brezplačna). V ceno so vključeni gradivo, osvežilni napitki in prigrizki med odmori in skupno kosilo.
Kotizacija se plača po prejetju računa po zaključenem strokovnem srečanju.

Zadnji rok za prijavo je 7. oktober 2019.
Prav tako je zadnji rok za odjavo udeležbe 7. oktober 2019. V primeru nepravočasne odjave ali neudeležbe, kotizacije ne vračamo oziroma jo zaračunamo v celoti.


SPLETNA PRIJAVNICA


--------
Dodatne informacije:

Maja Ivanež, tel.: 07/393 4 670, e-naslov: maja.ivanez@kmj.si  
Petra Kovič, tel.: 07/393 4 673, e-naslov: petra.kovic@kmj.si

Vljudno vabljeni.