Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Knjižnica reči

Knjižnica reči je neprofitna izposojevalnica najrazličnejših predmetov za delo in prosti čas. Deluje po principu souporabe in na svojih policah ponuja predvsem predmete, ki jih povprečen uporabnik potrebuje zgolj občasno, kot so na primer gospodinjski aparati, orodje ali avdio-video oprema.

Že od nekdaj si izposojamo knjige, delimo pa si lahko tudi oblačila, športno opremo in semena. Zakaj si ne bi izposodili tudi vrtalnega stroja? Po raziskavah je vrtalni stroj v povprečnem gospodinjstvu v uporabi zgolj 15 minut na leto. Če pomislimo na porabljeno količino energije in naravnih virov za izdelavo vrtalnega stroja, pridemo do zaključka, da je souporaba več kot dobrodošla.


Kakšen je namen Knjižnice reči?

S Knjižnico reči želimo spodbujati souporabo ter na ta način osveščati o pomenu trajnostnega razvoja, prispevati k boljšemu izkoristku naravnih virov, zmanjševanju števila odpadkov ter graditi zaupanje med ljudmi in s tem utrjevati skupnost ter medsebojno pomoč, hkrati pa omogočiti uporabo predmetov, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti, tudi posameznikom iz socialno šibkejših okolij.

 

Kakšne so koristi za uporabnike?

 

Sporočite nam vaše predloge za nabor predmetov

V Knjižnici reči želimo v brezplačno izposojo nuditi predmete, ki jih prebivalci našega okolja najbolj potrebujete. Pomagajte nam narediti seznam najbolj zaželenih reči in do 8. 5. 2023 izpolnite kratek vprašalnik.

 

Partnerji projekta:
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Območno združenje Rdečega križa Novo mesto, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in zavod LokalPatriot ob pomoči društva Knjižnica Reči in družbe ZEOS, d. o. o. (v sklopu njihovega projekta Life Spodbujamo e-krožno).

Knjižnica reči