Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Elektronski viri

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto smo vam omogočili dostop na daljavo do elektronskih virov, do katerih lahko dostopate tudi v času zaprtosti knjižnice.

Dostop na daljavo s pomočjo COBISS uporabniškega imena in gesla

Do določenih podatkovnih zbirk v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto lahko dostopate na daljavo s pomočjo svojega COBISS uporabniškega imena in gesla:

 

 

Baza slovenskih filmov

Baza slovenskih filmov je najobsežnejša prosto dostopna baza podatkov, slikovnega, pisnega, zvočnega in video gradiva o slovenskih filmih in filmskih ustvarjalcih na spletu. Sistematično popisuje tako profesionalno kot tudi amatersko slovensko filmsko produkcijo in skrbi za digitalno distribucijo domačih avdiovizualnih del preko sistemov video na zahtevo in knjižnična izposoja.

Člani knjižnice lahko brezplačno izbirate med več kot 100 slovenskimi filmi, poleg filmov pa imate tudi prost dostop do stalne zbirke brezplačnih avdiovizualnih del.

Storitev uporabljate tako, da si na spletnem portalu Baza slovenskih filmov (bsf.si) ustvarite brezplačen uporabniški račun in nanj povežete našo knjižnico, za kar potrebujete svojo člansko izkaznico in geslo. Potrebna je aktivacija ogleda, ogled izposojenega avdiovizualnega dela je mogoč 48 ur od aktivacije.

 

Kanopy

Kanopy je platforma za pretočne videovsebine na zahtevo, ki vsebuje bogat in kakovosten nabor mednarodnih filmov in dokumentarcev. Ponuja več kot 23.000 naslovov filmov, razvrščenih v 100 različnih kategorij, med njimi v pododdelku Kanopy Kids tudi videovsebine za otroke.

Vsak mesec imate na voljo do 10 predvajanj. Ko jih porabite, boste za nadaljnje oglede morali počakati na nov mesec, zato previdno pri izbiri.

-----------

Spoštovani uporabniki Kanopy platforme, 

obveščamo vas, da se s 1. 11. 2023 število predvajanj (credits) preoblikuje v karte oz. vstopnice (tickets). Na začetku vsakega meseca boste na svoj uporabniški račun prejeli 30 brezplačnih vstopnic. Vrednost ene vstopnice je 1 ameriški dolar, poraba pa je odvisna od vsebine, ki si jo boste ogledali. Pri vsaki vsebini se nahaja vrednost in kako dolgo lahko do nje dostopate. Stanje vstopnic boste lahko spremljali sproti.

Vabljeni v filmski svet.

-----------

Izbrani film vam bo na voljo za ogled 72 ur, medtem ko si epizode serije lahko ogledate v roku enega meseca.

V Kanopy vstopite preko povezave https://miranjarc.kanopy.com/.

 

 

PressReader

Zbirka PressReader vam omogoča bralno izkušnjo dnevnega časopisja preko pametnih naprav z operacijskimi sistemi Android, iOS, Windows 8/10/11. Iz vaše zofe ali pa v mirnem okolju knjižnice lahko izbirate med več kot 7.000 naslovi dnevnega časopisja in revij, iz več kot 100 držav in v več kot 60 jezikih sveta.

 

Zbirka je dostopna na sledeča načina:

 - Prebiranje preko namenskih aplikacij

 - Preko oddaljenega dostopa, v obliki, prilagojeni za prebiranje v spletnih brskalnikih

 

Do elektronskega vira PressReader lahko dostopate tudi preko aplikacije na pametnih telefonih ali tablicah izven prostorov knjižnice. Postopek je naslednji:

   1.  Preko oddaljenega dostopa se morate uporabnik prijaviti v spletno različico PressReader
   2.  Na spletni različici PressReader ustvarite osebni račun. Pri tem lahko uporabite svoj obstoječi račun (Facebook, Twitter, Google) ali pa ustvarite nov profil s svojim elektronskim naslovom.
    3. Ko na spletni različici PressReader ustvarite osebni račun se z istimi podatki prijavite tudi v profil znotraj aplikacije.

Dostop do publikacij Dela je omogočen v omrežju knjižnice (računalniki v knjižnici, brezžično omrežje knjižnice).

Za namestitev in uporabo aplikacije si lahko pomagate z informacijami
na spletni strani Mestne Knjižnice Ljubljana.

 

Dostop do baze:

 

Slovar slovenskega knjižnega jezika

 

Druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika prinaša slovarske enote prve izdaje, ki je v knjižni obliki izhajala med letoma 1970 in 1991 in ki je od leta 2000 tudi prosto dostopna na spletu.

Dopolnjena je z besedami, besednimi zvezami in pomeni, ki so se v slovenščini pojavili in uveljavili v zadnjih dveh desetletjih, in prenovljena v tistih delih, ki so nujno potrebovali aktualizacijo in posodobitve. Druga izdaja našega temeljnega informativno-normativnega razlagalnega slovarja v 97.669 sestavkih prikazuje 111.850 besed slovenskega knjižnega jezika v časovnem razponu od druge polovice 19. stoletja do leta 2013.

 

Dostop do baze:

 

 

EBSCO HOST

EBSCO host nudi dostop do velikega števila tekstovnih in bibliografskih zbirk podatkov: Academic Search Elite, Business Source Premier, MasterFILE Premier, Newspaper Source, MEDLINE. Vključuje celotne tekste skoraj 3000 mednarodnih časnikov ter abstrakte in indekse 5000 periodičnih publikacij. Pokriva področja humanistike, kulture, izobraževanja, medicine, splošne znanosti… Servis EBSCO host omogoča iskanje, pregledovanje, tiskanje in shranjevanje polnih besedil člankov.
Uporaba servisa je za obiskovalce knjižnice brezplačna

Dostop do baze:

 

 

Britannica Online

Dostop do baze:

 

 

DLIB

Digitalna knjižnica Slovenije – dlib.si je spletni portal za dostop do slovenskega digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin: clankov, fotografij, zemljevidov, plakatov in zvocnih posnetkov.

Dostop do baze:

 

 

Kamra

KAMRA nudi dostop do informacij, dokumentov, slik in drugega gradiva, ki ga hranijo slovenske splošne knjižnice, muzeji in druge lokalne kulturne ustanove

Dostop do baze:

 

Europeana

Evropska knjižnica – TEL je skupen portal vseh evropskih nacionalnih knjižnic in vodi do evropskih knjižnicnih zakladov.

Nekaj preprostih klikov z miško in lahko boste kadarkoli in kjerkoli:

Dostop do baze: