Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Knjigotapljenje - slovenska knjižna srečevanja na Dunaju

Knjigotapljenje 2023

 

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ter Društvo knjižničarjev Dolenjske vas skupaj z dopolnilnim poukom slovenščine na Dunaju, Slovenskim inštitutom na Dunaju, Kulturnim centrom Korotan in Slovensko iniciativo Dunaj vabimo, da se nam
od 17. do 19. oktobra pridružite na nizu kulturnih prireditev v okviru projekta Knjigotapljenje.

Namen projekta je prepoznavnost slovenske kulture in kulturnih ustanov v tujini, ohranjanje slovenskega jezika pri Slovencih,
ki živijo zunaj naših meja, ter promocija novomeške ustvarjalnosti in kulturne dediščine v tujini.

 

Knjigotapljenje 2023 - organizatorji in podporniki


- Torek, 17. oktober, ob 16.20, GRG1 Stubenbastei (Stubenbastei 6–8)

LEGO ZGODBE – delavnica ustvarjanja zgodb (od 8. leta dalje) 

Z uporabo LEGO kock mladi ustvarjajo zgodbe in jih s pomočjo računalnika pretvorijo v knjigo ali strip. 

Inovativen pristop k ustvarjanju zgodb s pomočjo didaktičnega pripomočka LegoStoryStarter. Gre za metodo, ki zvišuje motivacijo za pisanje in branje, bogati besedni zaklad ter je mladim, ki slovenščine ne uporabljajo v vsakodnevni komunikaciji, v izjemno v pomoč. Tako razvijajo veščino govora, poslušanja, pripovedovanja, branja in se urijo v koncentraciji, izboljšujejo način komuniciranja v slovenskem jeziku, medsebojnega sodelovanja in računalniške veščine.

Prijave zbiramo na: judita.babnik@gmail.com

 


- Torek, 17. oktober, ob 19.00, SKC Korotan, (Albertgasse 48)

MIRAN JARC, SKRIVNOSTNI ISKALEC RESNICE IN LEPOTE – odprtje razstave in predavanje

Življenje in delo pesnika, pisatelja, dramatika, esejista in prevajalca Mirana Jarca bo predstavil dr. Marijan Dović, višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU in izredni profesor v Podiplomski šoli ZRC SAZU.

Novomeška knjižnica, ki letos obeležuje že 70 let poimenovanja po pesniku Miranu Jarcu in ki hrani njegovo bogato zapuščino, je pripravila razstavo o tem pomembnem slovenskem kulturniku in soustvarjalcu kulturno umetniškega gibanja novomeška pomlad leta 1920. Pomembno spodbudo gibanju pa je tedaj z Dunaja v Novo mesto prinesel glavni podpornik mladih novomeških umetnikov, slikar Rihard Jakopič, ki je študiral na dunajski Akademiji likovnih umetnosti ter tam že v začetku 20. stoletja pripravil razstavo s kolegi impresionisti.

 

 

- Sreda, 18. oktober, ob 17.00, CAN, Teinfaltstrasse 4, mezanin

SVOJEGLAVI MUCEK – lutkovna predstava in ustvarjalna delavnica za najmlajše (4 do 8 let)

Lutkovno igro bo uprizorila lutkovna skupina Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Mala deklica je imela sivega mucka, ki je bil tako neubogljiv, da je delal vse po svoje. Nekoč, ko se je odpravil na sprehod, mu je rekla: »Ne hodi daleč, izgubil se boš.« Mali svojeglavec je seveda ni poslušal in se kar sam odpravil v gozd. Hodil je in hodil ter se izgubil … In kaj se je zgodilo potem? Ga je morda snedla lisica? Ali pa je končno le postal ubogljiv?

 

 

Slovenska knjižna srečevanja na Dunaju tokrat posvečena Miranu Jarcu

 

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Društvo knjižničarjev Dolenjske, dopolnilni pouk slovenščine na Dunaju, Kulturni center Korotan in Slovenski inštitut na Dunaju smo ob finančni podpori Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Mestne občine Novo mesto že sedmič zapored pripravili slovenska knjižna srečevanja na Dunaju, letos posvečena Miranu Jarcu in novomeški pomladi.

 

Niz kulturnih prireditev v torek in sredo, 17. in 18. oktobra, namenjen različnim okusom in starostnim skupinam, se je začel z ustvarjanjem Lego zgodb. S pomočjo didaktičnega pripomočka LegoStoryStarter so mladi ustvarili zgodbe in jih nato s pomočjo tabličnega računalnika pretvorili v zgodbo ali strip. Ta inovativni pristop k učenju jezika zvišuje motivacijo za pisanje in branje, bogati besedni zaklad ter je mladim, ki slovenščine ne uporabljajo v vsakodnevni komunikaciji, v izjemno v pomoč, hkrati jih spodbuja k medsebojnemu sodelovanju in povezovanju.

 

Novomeška knjižnica, ki letos obeležuje že 70 let poimenovanja po pesniku Miranu Jarcu in ki hrani njegovo bogato zapuščino, je pripravila razstavo o tem pomembnem slovenskem kulturniku in soustvarjalcu kulturno-umetniškega gibanja novomeška pomlad z naslovom Miran Jarc, skrivnostni iskalec resnice in lepote. Življenje in delo pesnika, pisatelja, dramatika, esejista in prevajalca Mirana Jarca je predstavil izr. prof. dr. Marijan Dović, višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Trojezična razstava v slovenščini, nemščini in angleščini je v SKC Korotan na Dunaju (Albertgasse 48) na ogled do 9. novembra 2023.

 

Letošnja knjižna srečevanja smo sklenili s prireditvijo za najmlajše. V Centru avstrijskih narodnih skupnosti so si ogledali lutkovno predstavo Svojeglavi mucek v izvedbi lutkovne skupine iz novomeške knjižnice, ki je zbrane navdušila. Predstavi pa je sledila še ustvarjalna delavnica, kjer so otroci ustvarili vsak svojega muca.

 

Dejavnosti v sklopu projekta potekajo skozi vse leto in skupnosti Slovencev na Dunaju omogočajo dostop do knjig v slovenskem jeziku, vsem članom novomeške knjižnice pa tudi storitve e-knjižnice. Vseskozi potekajo različne aktivnosti za promocijo slovenske kulture na Dunaju s poudarkom na predstavitvi novomeške kulturne dediščine, ustvarjalcev in dela novomeških kulturnih ustanov.

 

SEZNAM OBJAV

 

2016

https://www.dolenjskilist.si/2016/12/09/167077/novice/dolenjska/Knjigotapljenje_in_vecer_novomeske_kulture_na_Dunaju/

https://allevents.in/wien/pravlji%C4%8Dna-urica-in-rajanje-s-%C5%A1kratom-rudijem-iz-novega-mesta/2263506430454988

http://www.nm.sik.si/si/napovednik/detajl/?id=2374&m=11&l=2016

http://slosid.com/knjizni-prigrizki-po-slovensko/

http://slosid.com/o-nas/

 

2017

http://radiokrka.si/clanek/novice/foto-knjigotapljenje-in-predstavitev-novomeske-kulture-na-dunaju-611486

https://www.lokalno.si/2017/12/21/187901/zgodba/Knjigotapljenje_in_predstavitev_novomeske_kulture_na_Dunaju/

https://novice.svet24.si/galerija/5a39329a12875/foto-knjigotapljenje-in-predstavitev-novomeske-kulture-na-dunaju/6

http://dkd.nm.sik.si/?p=612

http://www.nm.sik.si/si/napovednik/detajl/?id=2896&m=12&l=2017

 

2018

http://www.nm.sik.si/si/odrasli/knjigotapljenje/

http://dkd.nm.sik.si/?cat=1

http://www.skica.at/Skica#Artikel/News_deu_Die_Slavko_Grum_Tage_in_Wien_Vorlesung_und_literarischer_Spaziergang

https://www.evensi.com/page/sid-slovenska-iniciativa-dunaj/10010644957

https://mailchi.mp/64a0ebe31a58/reminder-opomnik-grumov-dunaj?e=745948b4c3

http://slosid.com/knjizni-prigrizki-po-slovensko/knjizni-prigrizki-po-slovensko-1/#main