Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Knjigotapljenje - slovenska knjižna srečevanja

predstavitev novomeške kulture na Dunaju

Knjigotapljenje

Projekt, ki poteka v sodelovanju Društva knjižničarjev Dolenjske, Slovenske iniciative Dunaj, dopolnilnega pouka slovenščine na Dunaju in Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto že tretje leto zapored in ki sta se mu letos pridružila še Slovenski inštitut na Dunaju ter Slovenski kulturno-informacijski center v Avstriji, tudi tokrat sklepamo s predstavitvijo novomeške kulture, kulturne dediščine in ustvarjalcev na Dunaju.

 

Namen projekta je prepoznavnost slovenske kulture in kulturnih ustanov v tujini, ohranjanje slovenskega jezika pri Slovencih, ki živijo zunaj naših meja, ter promocija novomeške ustvarjalnosti in kulturne dediščine v tujini.

 

Program predstavitve novomeške kulture na Dunaju:

TOREK, 23. OKTOBER 2018,
Slovenski inštitut na Dunaju, Hanuschgasse 3, 1010 Wien

18.00 – »Slavko Grum – od Novega mesta do Dunaja«;

Literarni večer, posvečen Slavku Grumu, s predstavitvijo njegove zapuščine, ki jo hrani Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, in interpretacijo odlomkov in pisem, v sodelovanju s Slovenskim inštitutom na Dunaju ter Slovensko iniciativo Dunaj.

 

SREDA, 24. OKTOBER 2018,
Center avstrijskih narodnih skupnosti, Teinfaltstraße 4, 1010 Wien

17.00 – kamišibaj gledališče za najmlajše, kjer bosta Tatjana in Breda v sliki in besedi oživili zgodbe Janeza Trdine in pesmi Otona Župančiča:

17.45 – delavnica izdelave kamišibaja po zgodbi »Velikani« iz zbirke Bajke in povesti o Gorjancih Janeza Trdine in nastop udeležencev s svojimi kamišibaji

 

 

Knjigotapljenje  - slovenska knjižna srečevanja na Dunaju

Od torka, 23. oktobra 2018, do četrtka, 25. oktobra 2018, je na Dunaju potekala predstavitev novomeške kulture, kulturne zgodovine in ustvarjalcev, ki sta jo pripravila Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Društvo knjižničarjev Dolenjske skupaj z dunajskimi partnerji.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je skupaj z Društvom knjižničarjev Dolenjske in dunajskimi projektnimi partnerji – Slovenskim inštitutom na Dunaju, Slovenskim kulturno-informacijskim centrom v Avstriji, Slovensko iniciativo Dunaj in Dopolnilnim poukom slovenščine na Dunaju MIZŠ RS pripravila zaključek projekta Knjigotapljenje – slovenska knjižna srečevanja, katerega cilj je ohranjanje slovenskega jezika, slovenske kulturne in identitete med Slovenci na Dunaju.

V torek zvečer je bil v prostorih Slovenskega inštituta na Dunaju literarni večer, »Slavko Grum – od Novega mesta do Dunaja«, posvečen slovenskemu dramatiku in pisatelju Slavku Grumu (1901-1949), ki je svoja študijska leta preživljal na Dunaju. Darja Peperko Golob, vodja Domoznanskega oddelka in Posebnih zbirk Boga Komelja iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto je predstavila njegovo zapuščino, skozi interpretacijo odlomkov literarnih del, pisem in dnevniških zapiskov pa so obiskovalci spoznali tudi njegov literarni opus.

Sreda je bila namenjena najmlajšim, ki so skupaj s Tatjano Grabrijan iz Taus teatra in Bredo Kočevar iz Knjižnice Črnomelj spoznavali kamišibaj. Tatjana in Breda sta najmlajše, njihove starše in stare starše navdušili s svojimi kamišibaj predstavami ter jih zapeljali v čarobni svet Trdinovih Bajk in povesti o Gorjancih in Župančičevih Mehurčkov. Ogledu predstav je sledila delavnica izdelave kamišibajev, ki so jih mladi ustvarjalci pripravili po zgodbi Velikani iz zbirke Bajke in povesti o Gorjancih Janeza Trdine. Srečanje smo zaključili s predstavitvijo avtorskih kamišibajev, kjer pa je prevladala otroška sramežljivost.

Literarni sprehod po ulicah Dunaja pod naslovom »Grumov Dunaj okoli leta 1920« je bil namenjen mladim, ki obiskujejo Dopolnilni pouk slovenščine na Dunaju, da spoznajo avtorja in čas njegovega študija na Dunaju ter dogajanje, ki je navdihovalo ustvarjanje mladega Gruma.

V okviru projekta je tudi omogočen dostop do knjig v slovenskem jeziku skupnosti Slovencev na Dunaju, vsem članom pa tudi storitve e-knjižnice. Z različnimi aktivnostmi poteka promocija slovenske kulture na Dunaju, še posebej novomeške kulturne dediščine, kulturnih ustanov in ustvarjalcev. Skrbno načrtovani programi in dejavnosti nagovarjajo in spodbujajo tako mlade, ki zaradi močne vpetosti v avstrijsko okolje izgubljajo svojo slovensko identiteto, kot tudi odrasle, ki želijo ohranjati kulturni stik z domovino. V okviru društva Slovenska iniciativa Dunaj pa deluje tudi bralni klub za odrasle »Knjižni prigrizki po slovensko«, kjer prebirajo knjige sodobnejše slovenske produkcije po izboru knjižničarjev iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

 

Projekt so podprli: Mestna občina Novo mesto, Slovenski inštitut na Dunaju, Slovenski kulturno-informacijski center v Avstriji, Slovenska iniciativa Dunaj, Šolski center Novo mesto, Društvo knjižničarjev Dolenjske in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto 

Knjigotapljenje - sponzorji

 

SEZNAM OBJAV

 

2016

https://www.dolenjskilist.si/2016/12/09/167077/novice/dolenjska/Knjigotapljenje_in_vecer_novomeske_kulture_na_Dunaju/

https://allevents.in/wien/pravlji%C4%8Dna-urica-in-rajanje-s-%C5%A1kratom-rudijem-iz-novega-mesta/2263506430454988

http://www.nm.sik.si/si/napovednik/detajl/?id=2374&m=11&l=2016

http://slosid.com/knjizni-prigrizki-po-slovensko/

http://slosid.com/o-nas/

 

2017

http://radiokrka.si/clanek/novice/foto-knjigotapljenje-in-predstavitev-novomeske-kulture-na-dunaju-611486

https://www.lokalno.si/2017/12/21/187901/zgodba/Knjigotapljenje_in_predstavitev_novomeske_kulture_na_Dunaju/

https://novice.svet24.si/galerija/5a39329a12875/foto-knjigotapljenje-in-predstavitev-novomeske-kulture-na-dunaju/6

http://dkd.nm.sik.si/?p=612

http://www.nm.sik.si/si/napovednik/detajl/?id=2896&m=12&l=2017

 

2018

http://www.nm.sik.si/si/odrasli/knjigotapljenje/

http://dkd.nm.sik.si/?cat=1

http://www.skica.at/Skica#Artikel/News_deu_Die_Slavko_Grum_Tage_in_Wien_Vorlesung_und_literarischer_Spaziergang

https://www.evensi.com/page/sid-slovenska-iniciativa-dunaj/10010644957

https://mailchi.mp/64a0ebe31a58/reminder-opomnik-grumov-dunaj?e=745948b4c3

http://slosid.com/knjizni-prigrizki-po-slovensko/knjizni-prigrizki-po-slovensko-1/#main