Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Knjigotapljenje - slovenska knjižna srečevanja na Dunaju

Knjigotapljenje

 

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ter Društvo knjižničarjev Dolenjske vas skupaj z dopolnilnim poukom slovenščine na Dunaju, Slovenskim inštitutom na Dunaju, Kulturnim centrom Korotan in Slovensko iniciativo Dunaj vabimo, da se nam v tednu od 4. do 8. oktobra pridružite na nizu kulturnih prireditev, posvečenih Slavku Grumu.

Namen projekta je prepoznavnost slovenske kulture in kulturnih ustanov v tujini, ohranjanje slovenskega jezika pri Slovencih, ki živijo zunaj naših meja, ter promocija novomeške ustvarjalnosti in kulturne dediščine v tujini.

 

Knjigotapljenje na Dunaju – letošnja knjižna srečevanja so minila v znamenju Slavka Gruma

Od 4. do 8. oktobra je na Dunaju potekala predstavitev slovenske kulture, kulturne zgodovine in ustvarjalcev, ki sta jo skupaj z dopolnilnim poukom slovenščine na Dunaju, Slovenskim inštitutom na Dunaju, Slovensko iniciativo Dunaj in Slovenskim kulturnim centrom Korotan pripravili Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Društvo knjižničarjev Dolenjske.

Ob 120. obletnici rojstva slovenskega dramatika, pisatelja in zdravnika Slavka Gruma, ki je svoja najlepša, mladostna leta preživljal v Novem mestu ter študiral medicino na Dunaju, je na Dunaju potekal teden, posvečen avtorju, ki se je z dramo Dogodek v mestu Gogi zapisal v sam vrh slovenske ekspresionistične dramatike.

V prostorih Slovenskega kulturnega centra Korotan na Dunaju je potekalo odprtje razstave Slavko Grum: »Pišem, ker pisati moram.«, ki sta jo pripravila Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Društvo knjižničarjev Dolenjske. Darja Peperko-Golob, vodja Domoznanskega oddelka in Posebnih zbirk Boga Komelja, ki je vsebinsko zasnovala razstavo, je ob odprtju predstavila bogato zapuščino Slavka Guma, ki jo hrani novomeška knjižnica. Skozi interpretacijo odlomkov literarnih del, dnevniških zapiskov in pisem pa so obiskovalci spoznali tudi Grumov literarni opus. Za vizualno podobo razstave je poskrbel oblikovalec Boštjan Grubar iz Etna studia. Razstava, ki je prevedena v nemški in angleški jezik, je na Dunaju na ogled do 3. novembra 2021.

Najmlajše je s svojo nenavadno slikanico Žiga špaget gre v širni svet, ki jo je mogoče brati, si jo ogledovati, potipati in tudi poduhati, presenetila slovenska pisateljica, pesnica ter tiflopedagoginja Aksinja Kermauner. Z lutkovno predstavo Prijatelja v nesreči pa so najmlajše in njihove starše navdušile knjižničarke Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Po predstavi je sledila delavnica, kjer so otroci izdelali svoje lutke iz kartona.

Mladi, ki se učijo slovenskega jezika v sklopu dopolnilnega pouka slovenščine, so tokrat spoznavali jezik in kulturo nekoliko drugače. Pod mentorstvom novomeškega mladega improvizatorja in igralca Luke Piletiča so spoznavali osnove improvizacije in se preizkusili v veščinah, ki jim bodo v pomoč pri nastopanju.

V Freudovem muzeju je potekala predstavitev literarnega ustvarjanja Slavka Gruma, ki se je v času študija na Dunaju seznanil tudi s Freudovo psihoanalizo, nemško govoreči publiki. Erwin Köstler, dolgoletni prevajalec slovenske literature v nemščino, je poskrbel za prevod in branje iz literarnih del Slavka Gruma, ki je spremljalo voden ogled stanovanja družine Freud.

Projekt, ki poteka skozi vse leto, skupnosti Slovencev na Dunaju omogoča tudi dostop do knjig v slovenskem jeziku, vsem članom knjižnice pa tudi storitve e-knjižnice. Poleg zaključnega programa potekajo različne aktivnosti za promocijo slovenske kulture na Dunaju, s poudarkom na predstavitvi novomeške kulturne dediščine, novomeških ustvarjalcev in dela novomeških kulturnih ustanov.

 


- Ponedeljek, 4. oktober, ob 16.00, Teinfaltstrasse 4, mezanin 

Žiga špaget gre v širni svet;

Obisk slovenske pesnice in pisateljice Aksinje Kermauner

Aksinja Kermauner, slovenska pisateljica, pesnica, učiteljica in tiflopedagoginja, je izdala številna knjižna dela za otroke, mladino in odrasle. Med njimi zbirko pravljic, mladinski roman Berenikini kodri, roman za odrasle Dnevnik Hiacinte Novak in zbirko slikanic Žiga špaget. In prav Žiga špageta, nenavadno slikanico, ki jo je mogoče brati, si jo ogledovati, potipati in tudi poduhati, nam bo avtorica predstavila na Dunaju.

 

 

- Torek, 5. oktober, ob 16.20, GRG 1 Stubenbastei (za učence pouka materinščine)

Impro klovnada;

Impro delavnica za mlade z Luko Piletičem

Luka Piletič (1994) je igralec in socialni pedagog, ukvarja se tudi z uličnim gledališčem in klovnado.
Gledališka improvizacija (»impro«) je vrsta gledališča, ki nastaja spontano na odru, brez rekvizitov, scene in vnaprej pripravljenega scenarija. Na delavnici se bomo preko različnih vaj spoznali z osnovami improvizacijskega gledališča.

 

 

- Torek, 5. oktober, ob 19.00, Hotel Korotan, Albertgasse 48

»Pišem, ker pisati moram«

Odprtje razstave o Slavku Grumu ter predstavitev z vodenjem Darje Peperko - Golob, vodje Domoznanskega oddelka in Posebnih zbirk Boga Komelja v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto
Pozdravni nagovor veleposlanika Republike Slovenije na Dunaju, g. Aleksandra Geržine

Ob 120. obletnici rojstva slovenskega dramatika in pisatelja Slavka Gruma (1901–1949) je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, hraniteljica njegove zapuščine, pripravila razstavo o umetnikovem življenju in delu. Med življenjskimi postajami Slavka Gruma ima poleg Novega mesta, kjer je preživljal svoja najlepša, mladostna leta, zagotovo posebno mesto tudi Dunaj, kjer je študiral medicino. Omamna barvitost dunajskega življenja ga je navduševala, a osamljenost v velemestnem vrvežu ga je utesnjevala in v mladem študentu dokončno prebudila potrebo po pisanju.

 

 

- Sreda, 6. oktober, ob 17.00, CAN, Teinfaltstrasse 4, mezanin

Prijatelja v nesreči ;

Lutkovna predstava in delavnica izdelave lutk iz kartona za najmlajše v izvedbi lutkovne skupine KMJ

Kuža Piko je zaskrbljen, saj je slišal svojega gospodarja tarnati, da je strahopetec in ni za nobeno rabo. Muca Maca se odloči, da mu bo pomagala premagati strah, četudi nikoli nista bila prava prijatelja. Ko v gozdu srečata sestradanega volka, mora plašni Piko zbrati ves svoj pogum in dokazati, da pregovor »Prijatelja spoznaš v nesreči« še kako drži.

 


- Petek, 8. oktober, ob 16.30, Muzej Sigmunda Freuda, Berggasse 19

Grum in Freud ;

Ogled in vodenje po stanovanju družine Freud ter posebna razstava o delovanju S. Freuda Erwin Köstler bere iz literarnega dela Slavka Gruma (v nemščini)

Erwin Köstler je dolgoletni prevajalec slovenske literature v nemščino, znan po prevodih Cankarjevih in Grumovih del ter drugih slovenskih avtorjev. Za prevod romana Kronosova žetev avtorice Mojce Kumerdej je leta 2020 dobil prevajalsko nagrado Fabjana Hafnerja. 

 

SEZNAM OBJAV

 

2016

https://www.dolenjskilist.si/2016/12/09/167077/novice/dolenjska/Knjigotapljenje_in_vecer_novomeske_kulture_na_Dunaju/

https://allevents.in/wien/pravlji%C4%8Dna-urica-in-rajanje-s-%C5%A1kratom-rudijem-iz-novega-mesta/2263506430454988

http://www.nm.sik.si/si/napovednik/detajl/?id=2374&m=11&l=2016

http://slosid.com/knjizni-prigrizki-po-slovensko/

http://slosid.com/o-nas/

 

2017

http://radiokrka.si/clanek/novice/foto-knjigotapljenje-in-predstavitev-novomeske-kulture-na-dunaju-611486

https://www.lokalno.si/2017/12/21/187901/zgodba/Knjigotapljenje_in_predstavitev_novomeske_kulture_na_Dunaju/

https://novice.svet24.si/galerija/5a39329a12875/foto-knjigotapljenje-in-predstavitev-novomeske-kulture-na-dunaju/6

http://dkd.nm.sik.si/?p=612

http://www.nm.sik.si/si/napovednik/detajl/?id=2896&m=12&l=2017

 

2018

http://www.nm.sik.si/si/odrasli/knjigotapljenje/

http://dkd.nm.sik.si/?cat=1

http://www.skica.at/Skica#Artikel/News_deu_Die_Slavko_Grum_Tage_in_Wien_Vorlesung_und_literarischer_Spaziergang

https://www.evensi.com/page/sid-slovenska-iniciativa-dunaj/10010644957

https://mailchi.mp/64a0ebe31a58/reminder-opomnik-grumov-dunaj?e=745948b4c3

http://slosid.com/knjizni-prigrizki-po-slovensko/knjizni-prigrizki-po-slovensko-1/#main