Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Kratka predstavitev oddelka

Oddelek za mladino je namenjen predvsem malčkom in otrokom do 15. let, pa tudi starejšim, ki so otroci po srcu. Uporabnikom nudimo leposlovno literaturo za predšolske in šoloobvezne otroke, mladi bralci pa lahko posežejo tudi po poučnem strokovnem gradivu, stripih in revijah. Vabimo tudi starše, da si na naših knjižnih policah poiščejo knjige, ki jim bodo v pomoč pri vzgoji in negi otrok.

Na oddelku otroci preživijo kar precej časa, zato smo poskrbeli za toplino in domačnost. Posebno ponosni smo na ilustracije slovenskega ilustratorja Marjana Mančka, ki od leta 2009 krasijo naše prostore.

V pravljični svet knjig popeljemo malčke na uri pravljic, svoje ročne spretnosti mladi obiskovalci razvijajo na ustvarjalnih delavnicah, otroci do 6. leta starosti pa se lahko preizkusijo tudi v poznavanju pravljic in pesmic s sodelovanjem pri predšolski bralni znački Mavrična ribica. V sodelovanju z vrtci se srečujemo tudi na bibliopedagoških urah.

Osnovnošolci lahko sodelujejo kar pri dveh republiških projektih; glasujejo lahko za svojo najljubšo knjigo, rešujejo knjižnično-muzejski MEGA kviz, sedmošolci pa organizirano obiščejo knjižnico v okviru projekta Rastem s knjigo ter ob obisku prejmejo slovensko leposlovno delo. Namenjamo jim tudi knjižno in knjižnično vzgojo.

Otrokom, ki imajo težave s poznavanjem slovenskega jezika in dislektikom je namenjen poseben kotiček z izbranim gradivom, v pomoč pri izbiri pa smo vam tudi vse knjižničarke na oddelku.

Naš oddelek enkrat tedensko na urici pravljic obiščejo tudi varovanci Varstveno delovnega centra Novo mesto ter včasih v naših prostorih razstavijo svoje izdelke z delavnic.

Na oddelku pripravljamo tudi tematske razstave.