Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Odgovori na pogosta vprašanja

Kje se nahaja Knjižnica semen?
V novomeški knjižnici se Knjižnica semen nahaja v preddverju knjižnice.
 
Kako deluje Knjižnica semen?
Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena, iz katerih vzgojite rastline, in pridelate nova. Del teh semen nato vrnete v knjižnico.
 
Komu je Knjižnica semen namenjena?
Knjižnica semen je namenjena vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda.
 
Ali moram biti član Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, če si želim izposojati semena?
Da. Če želite postati član Knjižnice semen, morate biti član Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.
 
Kako si prvič izposodim semena?
Pogoj za sodelovanje v Knjižnici semen je veljavno članstvo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Za izposojo semen se uporablja posebna aplikacija, ki omogoča pregled nad kroženjem semen. Aplikacija je enostavna in je namenjena samostojni uporabi. Prilagojena je uporabniku in vas z navodili vodi ves čas procesa izposoje in vračanja semen. Lahko pa se obrnete tudi na osebje v knjižnici, ki vam bo z veseljem pomagalo. Na dan si lahko izposodite največ 3 vrste semen (1 vrečko vsakega). Naenkrat imate lahko izposojenih največ 10 vrečk.
 
Imam semena, ki bi jih rad daroval Knjižnici semen. Kako lahko to storim?
Zelo bomo veseli vsakega daru. Pomembno je le, da ste semena vzgojili sami in da poznate osnovne podatke o rastlini, saj jih boste morali vnesti v poseben obrazec. Ob prihodu v knjižnico vas bodo čakale naše vrečke za shranjevanje semen ter navodila za postopek vnosa semen v bazo.
 
Kdaj vrnem semena, ki sem si jih izposodil?
Izposojena semena doma posadite v svojih vrtovih. Rastline vzgajate na naraven način ter semena vzamete iz najboljših plodov. Semena posušite in del teh vrnete v Knjižnico semen. V knjižnici date semena v za to pripravljene vrečke, opremite jih s potrebnimi podatki in jih vrnete v sistem.
 
Kaj, če seme ne kali oziroma rastlina ne obrodi?
Tudi to se lahko zgodi. V tem primeru pridete v knjižnico in v sistemu označite, da gojenje rastline ni bilo uspešno, ter navedete razlog.
 
Kako vem, da so semena, ki si jih izposojam, res domača?
Knjižnica semen deluje na zaupanju in odgovornosti posameznika. Vsak član Knjižnice semen odgovarja za semena, ki jih vrne v knjižnico. Novomeška knjižnica ne prevzema odgovornosti, ki je povezana z vzgojo semen, rastlin, plodov in njihovega uživanja.
 
Bojim se, da nimam dovolj znanja za pridelavo semen.
Novomeška knjižnica ima v svoji zbirki veliko gradiva, v katerem lahko poiščete osnovne informacije za vzgojo rastlin in pridobivanje semen. Nekaj predlogov o dodatnem branju najdete tudi v posebni mapi pri omari s semeni, kjer so zbrane različne uporabne informacije. Organizatorji Knjižnice semen bomo za sodelujoče izvedli tudi izobraževalne delavnice in predavanja na to temo.