Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

9. Trdinov literarni pohod: po sledeh slovenskega etnografa, pisatelja in zgodovinarja Janeza Trdine

1.6.2024 08:00:00

Lokacija: Park Rastoče knjige ob knjižnici

 

Leto je naokoli in tokrat bomo sledi slovenskega etnografa, pisatelja in zgodovinarja Janeza Trdine iskali v Novem mestu, kjer je živel od leta 1867 in je tudi pokopan.

Zberemo se v Parku Rastoče knjige ob knjižnici, od koder se bomo ob 8. uri podali proti novomeškemu Glavnemu trgu. Pot nadaljujemo proti gradu Grm do sv. Roka, nato mimo Osnovne šole Drska po pešpoti ob Krki do športno-rekreacijskega parka Portoval. Od tam se odpravimo do Loke, se povzpnemo na Breg in se vrnemo do novomeške knjižnice. Vmes bomo spoznavali utrinke iz Trdinovega življenja in dela ter spoznavali kraje in objekte, ki so zaznamovali njegovo vsakodnevno življenje in pohajanje po Novem mestu z okolico.

Prehodili bomo približno 12 kilometrov, čaka nas okoli 4 ure zmerne hoje. S sabo poleg dobre volje potrebujete še dodatno vodo ali hrano »iz nahrbtnika« ter kartonček Trdinov literarni pohod, kjer bomo skupaj označili udeležbo na pohodu. Pohod bomo predvidoma zaključili okoli 14. ure.

Zaželeni so prostovoljni prispevki.

Obvezne prijave do srede, 29. maja 2024, na:

bojana.medle@kmj.si, 07/393 46 00 ali

martin.luzar64@gmail.com, 041/800 876

 

9. Trdinov literarni pohod pripravljamo v sodelovanju z Mestno knjižnico »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca, Ljudsko knjižnico Metlika, PD Novo mesto, PD Dubovac, Hrvaškim centrom kulture Ljubljana, Društvom slovensko-hrvaškega prijateljstva, Kulturnim društvom Slovenski dom Karlovac, Ministrstvom za kulturo in medije Republike Hrvaške in Mestno občino Novo mesto.