Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Utrip – za boljše zdravje srca in ožilja

28.9.2023

Vsako življenje šteje in v nekaterih primerih je zelo pomembna takojšna pomoč, zato smo se odločili za nakup sodobnega defibrilatorja in pridobili certifikat Srcu prijazna knjižnica. V sodelovanju z Društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije, Podružnica za Dolenjsko in  Belo krajino Novo mesto, Zdravstvenim domom Novo mesto, Območnim združenjem RKS Novo mesto in podjetjem IHELP, d. o. o., bodo v knjižnici potekale različne dejavnosti na temo srca in ožilja ter zdravega načina življenja.

 

9:00: Pohod po Machovi učni poti

Organizator: Društvo za zdravje srca in ožilja, Podružnica za Dolenjsko in Belo krajino Novo mesto, zbirno mesto: parkirišče pri Amigo baru na Malem Slatniku.

 

8:00 do 10:00 ter 15:00 do 17:00: Meritve, prva pomoč in pravilna uporaba defibrilatorja

Možnost preizkusa v postopku prve pomoči ob srčnem zastoju in pravilni uporabi defibrilatorja, nudenju prve pomoči ob različnih poškodbah, meritve krvnega sladkorja in krvnega tlaka. V atriju knjižnice si bo mogoče ogledati tudi posnetek predavanja prim. Matije Cevca, dr. med, z naslovom Kako skrbimo za zdravje srca in žil.

 

18.00: okrogla miza UTRIP in prevzem certifikata Srcu prijazna knjižnica

Z gosti Davidom Beletom, dr. med., specialistom interne medicine Splošne bolnišnice Novo mesto, Andražem Ogorevcem iz podjetja iHELP, d. o. o., in Marjanom Mengerjem, ki bo z obiskovalci delil lastno izkušnjo z infarktom, se bomo pogovarjali o srčno-žilnih boleznih ter ustrezni preventivi, knjižnici pa bo podeljen tudi certifikat Srcu prijazna knjižnica.

Pogovor z gosti bo povezovala Carmen L. Oven.