Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Koncert: Mihael Hrustelj in Mešana mladinska zbora Gimnazije Novo mesto in Šolskega centra Velenje, dirigentka Alenka Podpečan

20.6.2023 19:00:00

Lokacija: Prireditveni atrij

Obeta se nam prav poseben večer, ki bo skozi skladbe in aranžmaje Mihaela, njegovega igranja, petja ter z edinstvenim zvokom mešanega mladinskega pevskega zbora zazvenel v atriju naše knjižnice. Ideja za sodelovanje je nastala, ko je Mihael objavil fotografijo dela partiture ene svojih skladb za pevski zbor. Hrustelj je posebej za to sodelovanje priredil svoje skladbe, prav tako pa je repertoarju dodal nekaj ljudskih. Posebej zanimiv je njegov aranžma zdaj že skoraj ponarodele melodije iz filma Cvetje v Jeseni izpod peresa Urbana Kodra, ki ji je Hrustelj dodal tudi besedilo in melodijo razdelil med mlade pevce. To je edino sodelovanje te vrste v Sloveniji, ki na edinstven način prepleta mlado generacijo z izkušenim glasbenikom svetovnega kova in slovensko ljudsko zapuščino. Prav tako ta projekt predstavlja srce slovenske kulture, naše ljudske melodije in dejstvo, da smo Slovenci pojoč narod. Na koncertu bo mogoče dobiti tudi njihov CD v živo s koncerta omejene izdaje. 

 

Dogodek je podprt s strani Mestne občine Novo mesto.

 

O Mihaelu Hrustlju

Dobrodošli v svet Mihaela Hrustlja: skladatelja, aranžerja, kitarista, poeta in vokalista. Po rodu Slovenec, trenutno pa živi v Rotterdamu na Nizozemskem, kjer je tudi diplomiral na konservatoriju Codarts. Znan je po svoji unikatnosti mešanja zvoka kitare z najlonskimi strunami, kitarskim bobnanjem, efekt pedalov, basovske klaviature in svojega glasu. Zaradi teh lastnosti so njegovi bosonogi nastopi prepoznavni in navdušujoči širši publiki po vsem svetu.

Sama glasba ne sledi nobenim omejitvam in je obogatena z vsemi žanri z jedrom v glasbah sveta in balkanski glasbi. Moč njegovih nastopov je v ritmu in dinamiki, ki rezultirata v trenutkih mirne tišine z nežnim vokalom do kompleksnega virtuoznega igranja kitare. Postavitev njegove glasbe v določen žanr se zdi "osvežujoča zagonetka", ki služi kot nežen opomnik, da je glasba več kot le ime kalupa, kamor naj bi sodila. Izdal je 5 albumov pod svojim imenom in založbo – Worldwide music label. Velja za enega najboljših kitaristov na območju Slovenije in nekdanje Jugoslavije. Kot skladatelj se trenutno ukvarja s sodelovanjem z zbori in big bandi ter igra skupaj z velikima dvojčkoma Teofilović, vokalnim duetom iz Srbije.