Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Odprtje razstave: Hinko Krapek – človek svojega časa

18.5.2023 18:00:00

Lokacija: Časopisna čitalnica in bukvarna

 

Vljudno vabljeni na odprtje razstave o življenju in delu fotografa Hinka Krapeka, ki je na svojem področju ustvarjanja pomembno zaznamoval tako slovenski kot tudi hrvaški prostor.

Hinko Krapek zagotovo ni bil najboljši fotograf svojega časa, je pa bil eden najbolj plodovitih. Njegova ateljeja v Karlovcu in Mariboru sta namreč delovala vrsto let: 17 let v Karlovcu in 39 let v Mariboru, zato ga imata tako Karlovec kot Maribor za svojega najpomembnejšega fotografa druge polovice 19. stoletja.

 

Po razstavi nas bo popeljala avtorica razstave in monografije Hinko Krapek – človek svojega časa muzejska svetovalka Sanda Kočevar.

 

Za glasbeno obogatitev dogodka bo poskrbela kitaristka Katja Porovne Silič, profesorica kitare in komorne igre na Akademiji za glasbo, ki bo predstavila svojo zgoščenko s skladbami, katerih avtor je Baldani RR (Ratko Zekić), hrvaški skladatelj s slovenskim naslovom.

 

Razstava je nastala v sodelovanju Muzejev mesta Karlovec in Mestne knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ v Karlovcu v sklopu praznovanja 185. obletnice Mestne knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ in 30. obletnice Osrednje knjižnice Slovencev na Hrvaškem. Pokrovitelj razstave je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu, finančno jo je podprla Karlovška županija.

 

Organizatorji in podporniki razstave - Hinko Krapek