Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Robert Kužnik: Maksim Gaspari – iz naroda za narod

1.7.2022 18:00:00

Lokacija: Prireditveni atrij

Maksim Gaspari, slovenski slikar, rojen 26. januarja 1883 v Selščku, je v svojem veličastnem umetniškem opusu zapustil neizbrisen pečat na področju ljudske umetnosti in etnološkega izročila. Njegove razglednice so romale v skoraj vsak slovenski dom. Še danes se starejše generacije spominjajo teh drobnih biserov, ki so bile vez med domačimi in prijatelji v Sloveniji in po svetu. Gaspari je bil član umetniškega društva »Vesna«, ki je v začetku 20. stoletja delovalo na Dunaju. Njihovo vodilo in poslanstvo je bilo »Iz naroda za narod«. Skrbeli so, da se ljudska folklora, šege in navade tistega časa v barvah ohranijo tudi za poznejše rodove in Gaspari je temu posvetil vse svoje življenje.

Predavatelj Robert Kužnik je ljubiteljski raziskovalec Gasparijevega življenja in se že 10 let ukvarja s kulturno dediščino Maksima Gasparija. Priredil je že vrsto razstav o Gasparijevih narodnih jaslicah ter umetniških slikah v obliki reprodukcij, v letu 2022 pa pripravlja sklop razstav po vsej Sloveniji.

Maksim Gaspari je bil prijatelj slikarja Božidarja Jakca. Jakac je tudi naredil portret Gasparija, večkrat ga je obiskal, mu pisal in ga s poslovilnim govorom pospremil na njegovi zadnji poti na Žalah v Ljubljani, kjer je bil 19. novembra 1980 pokopan.

Vabljeni na predavanje in razstavo reprodukcij Maksima Gasparija v prostore Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, od 14. junija do 9. julija 2022.