Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Akad. dr. Milček Komelj

8.6.2022 17:00:00

Lokacija: Pred vhodom na Oddelek za mladino

 

Se sprašujete, kakšen je pogled na knjigo z druge strani izposojevalnega pulta?

V sklopu zagovorniškega projekta Knjižničar za en dan znane osebnosti obiskovalce popeljejo po njim ljubih kotičkih knjižnice in jim predstavijo svoj izbor dobrega branja.

 

Tokrat se bomo na sprehod po knjižnici podali pod vodstvom akad. dr. Milčka Komelja, ki je v mladosti v novomeški knjižnici skupaj z očetom, prvim ravnateljem knjižnice Bogom Komeljem, preživel veliko lepih trenutkov, ki so se mu za vedno vtisnili v spomin. Skupaj z njim se bomo spominjali srečanj z znamenitimi osebami ter hkrati izvedeli, katere knjige so pomembneje vplivale na njegovo življenje in delo.

 

Milček (Bogomil) Komelj je l. 1967 maturiral na novomeški gimnaziji. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral umetnostno zgodovino in slovenščino. Diplomiral je s temo o slikarju Vladimirju Lamutu, magistriral s temo o slovenskem ekspresionizmu v upodabljajoči umetnosti in 1984 doktoriral s tezo o mladem Jakcu.

Od l. 1977 je delal kot bibliotekar v Arhivu Slovenije. V l. 1982-1984 je bil kustos v Dolenjskem muzeju v Novem mestu in sodelavec Božidarja Jakca. Od l. 1985 dalje je bil zaposlen na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je bil l. 1989 izvoljen za izrednega profesorja za zgodovino slovenske umetnosti in umetnosti jugoslovanskih narodov. Raziskuje novejše slovensko slikarstvo 19. in 20. stol., posebej ekspresionizem, partizansko grafiko in delo Jakca, Maleša, Globočnika, Vavpotiča, odnos med likovno umetnostjo in literaturo. Kot dober poznavalec Jakčeve umetnosti je sodeloval pri postavitvi galerije Jakčev dom v Novem mestu in l. 1988 zanjo pripravil celovit katalog. Objavil je nad 1500 besedil, vrsto monografij, razprav, študij idr. (Novomeška knjiga 2007, Črnomaljska in metliška knjiga 2010). L. 1977 je izdal pesniško zbirko Oznanjenje pogleda in leta 2008 pesniško zbirko Otoki sanj. Je podpredsednik SAZU, član slovenskega centra PEN, prejemnik plakete mesta Ljubljana, Župančičeve nagrade, častne plakete ZDSLU in je častni občan Novega mesta.

 

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite. Dobimo se pred vhodom na Oddelek za mladino.