Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Knjižničar za en dan: Klavdija Kotar

12.5.2022 17:00:00

Lokacija: Preddverje knjižnice

 

Se sprašujete, kakšen je pogled na knjigo z druge strani izposojevalnega pulta?

Vzpostavili smo zagovorniški projekt Knjižničar za en dan, v sklopu katerega znane osebnosti obiskovalce popeljejo po njim ljubih kotičkih knjižnice in jim predstavijo svoj izbor dobrega branja. Tokrat nas bo obiskala kulturnica in pesnica Klavdija Kotar, ki že vrsto let vodi območno izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti Novo mesto.

Še posebej lepo vabljeni ljubitelji rim. Dobimo se v preddverju pri glavnem vhodu v knjižnico.

 

O Klavdiji Kotar

Klavdija Kotar je kulturnica po duši in srcu, piše poezijo, redno vodi literarne večere in je članica različnih literarnih natečajev za otroke in mladino.

 

Že od svojih srednješolskih let prizadeva za spodbujanje in ohranjanje ljubiteljske kulture v Novem mestu. V 90-ih letih se je zaposlila v tedanji Zvezi kulturnih organizacij, tj. novomeški območni izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti, katere vodja je postala leta 2012. S svojo predanostjo kulturi, povezovalnostjo in velikim organizacijskim talentom je zaslužna za to, da ima Novo mesto močne kulturne ansamble, kot so npr. Pihalni orkester Krka, Folklorno društvo Kres, Mešani pevski zbor Pomlad itd., ter tudi za to, da je Novo mesto dobilo prvo profesionalno gledališče.

 

Bila je članica in od leta 1996 predsednica nekdanjega novomeškega Literarnega kluba Dragotin Kette, kjer je aktivno sodelovala pri pripravi številnih pesniških večerov, literarnih maratonov in mednarodnih literarnih srečanj, tudi z literati iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Srbije. Svoje pesmi objavlja v revijah Rast, Mentor, Fontana, kot pesnica se je predstavila tudi v več zbornikih in antologijah. Kot pobudnica in začetnica povezovanj novomeških literatov in likovnikov s kolegi z območja nekdanje Jugoslavije je bila sourednica zbornika ob prvem mednarodnem literarnem maratonu Literarnega kluba Dragotin Kette Novo mesto Iz vode iz sebe (1997) ter sourednica izbora poezije sodobnih pesnikov iz Banjaluke in Novega mesta Kovček z dvojnim dnom (2010).

Je tudi članica Umetniškega kolektiva Strelci.

 

Za svoje organizacijsko delovanje na področju ljubiteljske kulture je bila nagrajena z grbom Mestne občine Novo mesto za leto 2015.