Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Lao Tsu: Tao Te Jing

17.5.2022 18:00:00

Lokacija: Park Rastoče knjige

 

Knjiga Tao Te Jing ali Knjiga poti je knjiga številnih presežnikov: je posebna, izjemna, njen davni izvor je povezan z mnogimi razlagami. Sporočilno je izjemno globoka in paradoksna ter sodi med najvplivnejša besedila ne le na Kitajskem in v Aziji, temveč tudi med zahodnimi ljudstvi.

Lao Tsu življenje pogosto primerja s prehojeno potjo ali z vodo. Njegov izrek je postal ljudski in se glasi: »Pot tisočih milj se začne s prvim korakom.« Ravno tako v svojih razmišljanjih poudarja, da je pot važnejša od cilja. Ljudje, ki imajo možnost in priložnost, da se dvignejo iz monotonije vsakdanjika, sami spoznajo pomembnost poti. Pri tem je poudarek na našem zavestnem doživljanju poti in prepuščanju vseprisotni modrosti, ki nas vodi do cilja.

O knjigi se bomo pogovarjali z Miroslavom Tičarjem, ki je k slovenskemu prevodu prispeval spremni zapis, prepesnitve in komentarje. Večer bo z glasbo obogatila Bojana Čibej iz zavoda Svitar, pogovor bo povezovala Carmen L. Oven. V primeru dežja bo dogodek v prireditvenem atriju knjižnice.

 

»Tao, o katerem govorimo,

ni neskončni Tao.

Ime, ki ga lahko izgovorimo,

ni popolno ime.«