Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Polstenje volne

6.7.2021 17:00:00

Lokacija: Park Rastoče knjige

 

Vabljeni na delavnico polstenja volne, ki jo bo vodila modna oblikovalka Tatjana Suhadolc, ki že skoraj desetletje sodeluje v številnih mednarodnih projektih na področju trajnostne mode in oblikovanja. Spoznali boste postopek polstenja in izdelali uporabne izdelke, kot npr. ogrlico iz polstenih kroglic, etui za mobilni telefon in podobno.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju s projektom Volna (WOOL) v okviru Jadransko-jonske pobude. Cilj projekta je na novo ovrednotiti pomen volne kot pomembnega naravnega vira in zaščititi njeno dediščino. Slovenska partnerja projekta sta Nativa, Inštitut za trajnostno rast, in Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica. Projekt poteka v šestih državah jadransko-jonskega območja, ki jim je skupna bogata kulturna dediščina pridelave in uporabe volne. Sestavni del prizadevanj za oživljanje ročne izdelave volnenih izdelkov je tudi izvedba usposabljanj, na katerih povezujemo bogato tradicijo proizvodnje volne in sodobno oblikovanje.

Število udeležencev je omejeno na 15, zato so obvezne prijave.

 

Volna je že iz davne preteklosti cenjen material, ki smo ga kmalu po drugi svetovni vojni močno zanemarili, saj so trg tekstila preplavili sintetični materiali. Čeprav danes volna predstavlja zgolj 1,2% svetovne proizvodnje tekstilnih vlaken, zaradi svojih ugodnih vplivov pridobiva na priljubljenosti. Gre za izjemen trajnostni material. Je odlična zaščita tako pred mrazom in dežjem kot tudi vročino, saj uravnava telesno temperatura s tem, da nas greje, ko nam je hladno, ter izloča odvečno vročino in vlago, ko nam je vroče. Volneni izdelki za dekoracijo in ureditev prostora, kot so preproge, volnena izolacija idr., aktivno izboljšujejo kakovost zraka. S tem pa dobrih lastnosti volne še ni konec. Njena naravna razgradljivost omogoča, da pri razgradnji sprošča v zemljo in vodo