Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Alkimija – pot k notranjemu zlatu

17.6.2020 19:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

 

Alkimija predstavlja eno najzgodnejših vej naravoslovne znanosti. Razvila se je pod vplivom aleksandrijske šole v Egiptu, kjer so se združevale stare in nove ideje v edinstveno sintezo misli, ki v delih Tabula Smaragdina in Corpus Hermeticum razkriva nekakšne filozofske in duhovne temelje Človeštva in Kozmosa.

Za Evropo je pomembna njena latinska faza iz začetka 13. stoletja, kjer se je s prevodi arabskih del v Španiji in na Siciliji postopoma širila na sever in zahod.

Alkimistično delo zajema dva pomembna aspekta: zunanji materialni (znanstveni), pri katerem so si alkimisti prizadevali izpopolniti kovine z alkimističnimi postopki, da bi dokončali delo, ki ga ni dokončala narava. Pri tem je najpomembnejšo vlogo igral abstraktni »Kamen modrosti« (eliksir), ki bi zagotovil željeno izboljšanje.

Poznamo pa tudi notranji mistični (duhovni) aspekt alkimije, v katerem je bil udeležen alkimist sam ali v paru. Le-ta je bil pri opravljanju svetega dela deležen sil duha (milosti), ki so ga navdihovale. Takšen alkimist ni bil samo obrtnik v materiji, temveč tudi graditelj in reformator lastnega notranjega templja.

Zanimanje za alkimijo na Slovenskem sega v 15. in 16. stoletje. Dokaz za to so dela in spisi Istrana Petra Bona, Barbare Celjske, rodbine Valvasorjev in nenazadnje Janeza Friderika pl. Raina, ki je v virih zabeležen kot prvi slovenski alkimist. Nedvomno se za prestolnico alkimije na Slovenskem šteje grad Strmol.

Alkimiji lahko danes pripišemo velik pomen na izoblikovanje zahodne ezoterične misli, naravoslovne znanosti, predvsem kemije in nenazadnje del C. G. Junga in njegove psihoanalize. Je vir navdiha za duhovne iskalce, saj s svojo skrivnostnostjo priteguje, da jo raziščemo.

Vstop je prost.

Organizator večera: https://www.lectorium.si/

FB: Lectorium Rosicrucianum Slovenija