Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Univerzalno načrtovanje javnega prostora

25.10.2019 10:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

 

Društvo Est=etika v sklopu projekta Široko zaprte oči vabi na seminar za izobraževanje strokovne javnosti o problematiki dostopnosti za vse uporabnike, predvsem za osebe z oviranostmi. Vabljeni bodo predvsem projektanti arhitekture, ki se ukvarjajo z urejanjem javnega prostora oz. graditvijo javnih objektov. Po novi zakonodaji je namreč v 22. členu predpisana univerzalna graditev in uporaba objektov, ki mora omogočiti dostopnost vsem ljudem, ne glede na njihovo trajno ali začasno oviranost, ki pa se v (lokalnem) prostoru (še) ne izvaja. Prizadevamo si, da bodo udeleženci dobili akreditacijo za stalno poklicno usposabljanje pooblaščenih arhitektov, pooblaščenih krajinskih arhitektov in pooblaščenih prostorskih načrtovalcev pri Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije.

 

Udeležencem bodo predstavljena osnovna načela univerzalnega oblikovanja za vse skupine uporabnikov, področna zakonodaja in literatura, primeri dobre prakse in neprimernih rešitev ter predstavitev nekaterih oviranosti in pripomočkov, ki jih uporabljajo funkcionalno ovirane osebe.

Seminar bo izvajal Zavod Dostop iz Ljubljane, predavali bosta dr. Andreja Zapušek Černe in Andreja Albreht, strokovnjakinji na področju dostopnosti in prilagajanja okolja za ljudi z okvarami vida ter druge skupine invalidov.

Prijave na: flyingnatalija@yahoo.co.uk