Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Moč misli

19.6.2019 19:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

 

Zmožnost mišljenja je čudovit dar, ki nam omogoča, da samostojno in zavestno zaznavamo. Mišljenje je istočasno tudi ustvarjalna moč, s katero lahko spreminjamo svet. Vseeno pa se včasih zdi, da je ta dar mišljenja postal velika ovira. Ljudje pogosto razmišljamo povsem samodejno in nekontrolirano. Naše misli se kopičijo okoli nas kot oblaki, ki nas oropajo jasnega pogleda. Spomnimo se, kako pogosto nekaj delamo in pri tem nenadoma opazimo, da smo bili z mislimi čisto nekje drugje.

 

Mnogo naših misli izvira iz želja, nagnjenj ali strahov. Niso stvaritev procesa mišljenja, temveč le odsev naših gonilnih sil v podzavesti. Tudi znanost ugotavlja, da je pri človeku miselna dejavnost bolj ali manj avtomatiziran proces, saj si nevroni v možganih, ki so čvrsto povezani kot skupine dreves v gozdu, s pomočjo nevrotransmitorjev vedno znova posredujejo sporočila iste vrste in s tem utrjujejo obstoječe nevronske vezi. Spreminjanje mišljenja je zato dolgotrajen in kompleksen proces, ki poteka vse do fizične ravni človeka. Kje začeti?

 Vsakdo, ki začuti, da mu določene miselne navade predstavljajo oviro v življenju, lahko začne s samoopazovanjem in ozaveščanjem svojih miselnih tokov. Z zavestnim opazovanjem naredimo korak nazaj in vzpostavimo v sebi prostor, kjer lahko z razdalje opazujemo potek misli. Tako lahko določenim avtomatiziranim miselnim tokovom odvzamemo vitalnost in jih oslabimo.

Na predavanju bomo govorili o mislih, njihovi naravi in moči ter potrebi po miselni higieni.

Vstop je prost!

 


 

Organizator večera: http://www.lectorium.si/

FB: Mednarodna šola Zlatega rožnega križa – Vodnarjeva doba