Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Predaja pesniške zbirke Antona Podbevška Človek z bombami Novemu mestu

5.6.2019 18:00:00

Lokacija: Prireditveni atrij

 

Anton Podbevšek je s svojim opusom na slovensko literarno prizorišče vnesel radikalne novosti, zaradi česar ga umeščamo med avantgardiste. Bil je eden od vidnejših protagonistov novomeške pomladi, njegova pesniška zbirka Človek z bombami pa je ob izidu leta 1925 v strokovnih krogih in med bralci zbujala ogorčenje in posmeh. Njegova dela še danes burijo zanimanje raziskovalcev.

Skupina TPV, ki v letošnjem letu obeležuje 30. obletnico svojega delovanja, bo ob prihajajoči 100. obletnici novomeške pomladi Novemu mestu poklonilo avtorski izvod unikatne knjižne redkosti, pesniško zbirko Človek z bombami s Podbevškovimi opombami in tipkopisom popravljene izdaje, do katere ni nikoli prišlo. Z vrnitvijo zbirke Novemu mestu je skupina TPV pokazala izreden čut za ohranjanje kulturne dediščine, pomembne na lokalnem in nacionalnem nivoju, ter jo tako v fizični kot digitalni obliki naredilo dostopno Novomeščanom in ostali zainteresirani javnosti. 

Na slovesnosti bo predstavnik TPV-ja, mag. Marko Gorjup, predsednik – direktor TPV Group, knjižno dragocenost, skupaj še z nekaj redkostmi iz Podbevškove zapuščine, podaril prebivalcem Novega mesta. Sprejel jo bo župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, svoj prostor pa bo našla v posebnih zbirkah novomeške knjižnice.

Antona Podbevška in pesniško zbirko Človek z bombami bo predstavil dr. Marijan Dović z Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Podbevškovo poezijo bo interpretiral Tomaž Koncilija ob glasbeni spremljavi violinistke Pije Vidmar. Dogodek bo povezovala Carmen L. Oven.

Vljudno vabljeni.

 

Skupina TPV