Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

DOMOZNANSKA ZBIRKA – NAŠE SKUPNO BOGASTVO

Ali veste, da knjige, časopisi, plakati, razglednice, zvočni in drugi zapisi, ki se nanašajo na naše območje ali na njem nastajajo, močno vplivajo na prepoznavnost našega lokalnega okolja, predstavljajo neprecenljivo podlago za raziskovanje in imajo zelo dragoceno vlogo na področju kulturne dediščine?

Tudi vaši rezultati ustvarjanja predstavljajo pomemben delež v mozaiku, ki sestavlja podobo kulturno zgodovinskega utripa našega kraja v preteklosti in danes.

 

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto v okviru domoznanske dejavnosti in skrbi za ohranitev kulturne dediščine pripravljamo popis časopisov, revij, občinskih, šolskih, društvenih in tovarniških glasil, zbornikov javnih zavodov, ljudskih univerz ter drugih serijskih publikacij od leta 1991 do danes, ki so v tem obdobju nastajale ali še nastajajo na  območju upravne enote Novo mesto. Vljudno vas prosimo, da nam pošljete ali prinesete izvod serijskih publikacij, ki jih izdajate, in nam tako omogočite ustvarjanje domoznanske zbirke, ki bo dostopna v fizični ali digitalni obliki za potrebe izobraževanja, vseživljenjskega učenja, raziskovanja in drugih javnih interesov.

Vaše publikacije bodo tako uvrščene v domoznansko zbirko Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, ustrezno arhivirane ter preko slovenskega knjižničnega kataloga www.cobiss.si dostopne najširši javnosti. Bibliografski podatki o vaši serijski publikaciji pa bodo tudi uvrščeni v strokovno monografijo Domfest, ki bo prinašala razvid lokalno pomembnih serijskih publikacij na nacionalnem nivoju. Monografija bo izšla v naslednjem letu, zato bomo publikacije in informacije o njih v ta namen zbirali do konca leta 2013.

Veseli bi bili tudi morebitnega nadaljnjega sodelovanja z vami pri dopolnjevanju naših domoznanskih zbirk in zbiranju pomembnih informacij o domoznanskem gradivu.

 

Podrobnejše informacije:
Darja Peperko Golob, e-mail: darja.golob-peperko@nm.sik.si, tel. št.: 07/393 46 03
Mateja Kambič, e-mail: mateja.kambic@nm.sik.si, tel. št.: 07/393 46 89

 

[1] Za domoznansko gradivo, ki je praviloma vključeno v domoznansko zbirko splošne knjižnice, velja:

- knjižnično gradivo, ki se po vsebini nanaša na območje, ki ga pokriva knjižnica s svojo domoznansko dejavnostjo,

- knjižnično gradivo, katerega avtor je živel in deloval oziroma živi in deluje na tem območju ali iz njega izhaja,

- knjižnično gradivo, ki je nastalo na tem območju, torej je bilo na tem območju napisano, natisnjeno ali razmnoženo oziroma založeno.