Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

»Knjižnica – igrišče znanja in zabave«

Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto napovedujeta dvodnevno mednarodno strokovno srečanje »Knjižnica – igrišče znanja in zabave«, ki bo potekalo 17. in 18. septembra 2012 v Karlovcu. Srečanje bo organizirano tradicionalno osmo leto zapored, kot rezultat dolgega in uspešnega sodelovanja med knjižnicama.

 

Naslov letošnjega srečanja je »Biblioterapija v pop kulturi«.

 

Pomembne naloge splošnih knjižnic so pestra in bogata ponudba knjižnih in neknjižnih vsebin in njihova dostopnost ter posledično skrb za utrjevanje in razvijanje bralne kulture in skrb za kakovostno preživljanje prostega časa uporabnika. V času svetovne finančne krize se sodobne knjižnice vse bolj usmerjajo k uporabniku in kvaliteti njegovega življenja. Knjižno in neknjižno gradivo, ki ga hrani in posreduje knjižnica, je lahko pod določenimi pogoji primerno kot sredstvo za izvajanje različnih terapevtskih dejavnosti, saj lahko bralec ob branju, poslušanju ali gledanju načrtno izbrane literature, glasbe ali filma lažje rešuje svoje težave. Vsekakor je poleg različnih vrst terapij s sodobnimi in popularnimi mediji med knjižničarji najbolj poznana metoda biblioterapije, pa vendar se bomo na posvetu spraševali, koliko in predvsem kako jih pravilno uporabljati pri delu z uporabniki.

 

Vabljeni predavatelji strokovnega srečanja so aktivni strokovnjaki s področij bibliotekarskih znanosti, pedagogike, sociologije in psihologije iz Slovenije in Hrvaške, ki bodo strokovno obravnavali koncept in pomen biblioterapije v popularni kulturi kot tudi terapevtske učinke drugih popularnih medijev.

 

Namen strokovnega srečanja je izmenjava mnenj, idej, strokovnih pobud in dobrih praks za nadaljnji kakovostni razvoj stroke na področju dela z uporabniki tako v Sloveniji kot na Hrvaškem.

 

Prijavnica (.pdf)

Program posvetovanja (.pdf)