Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Varna točka v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto

Varna točka

 

je označen javni prostor, ki nudi pomoč otrokom in mladostnikom, ki se znajdejo v težavah.

 

 

Kaj je Varna točka?

Varne točke so projekt Unicefa in so različni javni prostori, kjer se nahajajo ljudje, ki so prostovoljno pripravljeni pomagati otrokom v stiski. Označene so s posebno nalepko. Z otrokom se pogovorijo, mu svetujejo in pomagajo pri reševanju njegovih težav.

Tudi Knjižnica Mirana Jarca je od novembra 2011 varna točka. V Knjižnici  se vsakodnevno zadržuje veliko otrok ter mladostnikov in knjižničarji smo pripravljeni prisluhniti in tudi pomagati pri reševanju njihovih težav.

 

 

Kje so Varne točke?

Varne točke se nahajajo ob šolskih poteh, saj se tudi medvrstniško nasilje največkrat dogaja okoli in na poti v šolo, takrat ko je nadzor odraslih manjši. Nahajajo se  v različnih prostorih ( frizerski salon, knjižnica, lekarna, knjigarna…) in otroci jih lahko prepoznajo po posebni nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto javne ustanove.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kako lahko Varne točke pomagajo otrokom?

Varne točke pripomorejo k ustvarjanju ozračja večje varnosti za otroke in mladostnike ter ponujajo prostor kamor se otrok lahko zateče po pomoč.

Otroci se najpogosteje zatečejo v varne točke:

 

V primeru hude ogroženosti otroka, poskušamo pridobiti njegovo privoljenje in  ukrepamo naprej tako, da  obvestimo pristojne osebe ali službe ( policijo, reševalce, Center za socialno delo ).

Preberete si lahko tudi: http://www.rtvslo.si/slovenija/varne-tocke-zavetje-za-otroke-v-tezavah/211879