Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Razstava 50 let figuric Kinder

Ob 50-letnici priljubljenih čokoladnih jajčk vas vabimo k ogledu razstave Kinder figuric iz zasebne zbirke Novomeščanke Polone Andromako.

Le kdo se v otroštvu ni srečal s priljubljenimi figuricami Kinder? Na prodajnih policah so se čokoladni jajčki presenečenj prvič pojavili leta 1974 in od takrat so jih vzljubili otroci po vsem svetu. V letu 2024 bomo tako obeleževali že 50 let njihovega obstoja.

Ob tej priložnosti vas do konca meseca februarja 2024 vabimo k ogledu razstave Kinder figuric iz zasebne zbirke Novomeščanke Polone Andromako. V Mušičevi avli pred Oddelkom za mladino in v preddverju pri glavnem vhodu v knjižnico so v vitrinah razstavljene figurice od samih začetkov pa vse do danes.

»Kinder figurice me spremljajo res od zgodnjega otroštva, ko sva s sosedom tekmovala, kdo jih bo zbral več in nadlegovala starše, naj jih prinesejo čim več z vsakega “šopinga” čez mejo,« pravi Polona Andromako.

»Nekaj teh figuric se je ohranilo, na razstavi pa jih je preko 3.000 različnih; nekaj moje starosti pa vse do aktualnih igračk, ki se lahko kupijo na policah trgovin. Če smo pred leti morali ponje v tujino, je zdaj izbira obširna in lahko dostopna, res pa, da smo si zbiratelji kar složni v mnenju, da so bile najlepše kolekcije konec 80-ih in v začetku 90-ih let.« Figurice se ločijo po materialih, konceptu sestavljanj in tematikah, zato se navadno zbiratelji odločijo za eno področje ali obdobje. Lahko za desetletje, lahko samo za kovinske, lesene, papirnate (sestavljanke) ali enodelne figurice. Najbolj prepoznavne so zagotovo kolekcije z levčki, povodnimi konji, želvicami, pa seveda palčki, Smrkci, Pink Panterji, Snoopyji in Asterixi, ki si jih lahko ogledate tudi na razstavi, kjer so na ogled kovinske, lesene in plastične figurice, pa tudi nekaj sestavljank in figuric, ki vsebujejo “kapsule” – ovoj jajčka, v katerem je shranjena figurica.