Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Moja knjižnica praznuje: Knjižnica, ključ do širokih obzorij

Moja knjižnica praznuje: Knjižnica, ključ do širokih obzorij

Ob izteku leta praznujemo tudi splošne knjižnice. 20. novembra namreč obeležujemo dan slovenskih splošnih knjižnic in ves teden v knjižnicah po vsej Sloveniji potekajo različni dogodki, namenjeni spodbujanju branja, ustvarjalnosti in aktivnega državljanstva.

Tokratno praznovanje poteka pod sloganom Knjižnica, ključ do širokih obzorij.

Lepo vabljeni na dogodke, ki smo jih ob tej priložnosti pripravili za vas.

 

20. 11. do 15. 12. 2023 Članarina za vso družino samo 9 EUR

 

Digitalni torek

Kako najdem knjigo na knjižni polici in poslušam zvočno knjigo?

Na delavnici boste izvedeli, kako s pomočjo spletnega servisa Cobiss+ in mCobiss najdemo želeno knjigo na polici v knjižnici ter preko spletne aplikacije Audibook poslušamo zvočne knjige. Prav tako vam bomo predstavili še druge spletne možnosti, ki vam lahko olajšajo uporabo knjižnice.

21. november 2023, ob 11. uri, Učilnica Beri

 

Pogovorni večer

Esad Babačić

V tednu knjižnic nas bo obiskal Esad Babačić, pesnik, pisatelj in novinar, ki je doslej izdal 25 knjig poezije, proze in esejev v slovenščini, prevodi njegovih knjig pa so izšli v številnih tujih jezikih.

V pogovoru, ki ga bo povezoval Igor Vidmar, bomo spoznali njegovo vsestransko ustvarjalnost, začinjeno z dvokulturno naravo, ki ji daje še dodaten čar.

21. november 2023, ob 18. uri, Prireditveni atrij

 

Knjižničar za en dan: pisec in režiser Nejc Gazvoda

Se sprašujete, kakšen je pogled na knjigo z druge strani izposojevalnega pulta? Knjižničar za en dan je znana osebnost, ki stopi v čevlje knjižničarja in vas popelje med knjižna dela.

Z Nejcem Gazvodo se bomo po knjižnici sprehodili na predvečer premiere njegovega filma Vzornik.

Knjižnica je bila in še vedno je zame vedno ultimativni prostor svobode. … V prostoru, kjer so med platnicami vladale skrivnosti, pošasti, vojne, spletke in intrige je bilo izven knjig vse tiho, mirno, dobrohotno, prijazno, neobsojajoče. …. V knjižnici si bil tisto in bil si tam, kar in kjer je bilo v knjigi, ko pa si jo zaprl, si bil nazaj, bil si v knjižnici, bil si – varen. Skozi knjige se je ta občutek varnosti zame širil povsod drugod. … Svet sem začel videti kot knjigo. Zato sem začel pisati, najprej literaturo, kasneje scenarije in dramatiko, študiral sem filmsko režijo, ki ima z branjem veliko več skupnega, kot se zdi na prvi pogled, saj gre za branje situacij, za vizualiziranje nečesa, kar moraš znati ljudem razložiti z besedami. (Rast, letn. 31št. 1)

Sreda, 22. november 2023, ob 18. uri, Preddverje knjižnice