Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

TVU 2023

V sklopu TVU 2023 bosta v novomeški knjižnici potekala dva dogodka:

 

Četrtek, 18. maj 2023, ob 18.00, Prireditveni atrij

Odprtje razstave: Hinko Krapek – človek svojega časa

Vljudno vabljeni na odprtje razstave o življenju in delu fotografa Hinka Krapeka, ki je na svojem področju ustvarjanja pomembno zaznamoval tako slovenski kot tudi hrvaški prostor, saj je bil eden najbolj plodovitih fotografov svojega časa. Njegova ateljeja v Karlovcu in Mariboru sta namreč delovala vrsto let: 17 let v Karlovcu in 39 let v Mariboru, zato ga imata tako Karlovec kot Maribor za svojega najpomembnejšega fotografa druge polovice 19. stoletja.

Po razstavi nas bo popeljala avtorica razstave in monografije Hinko Krapek – človek svojega časa muzejska svetovalka Sanda Kočevar.

Za glasbeno obogatitev dogodka bo poskrbela kitaristka Katja Porovne Silič, profesorica kitare in komorne igre na Akademiji za glasbo, ki bo predstavila svojo zgoščenko s skladbami, katerih avtor je Baldani RR (Ratko Zekić), hrvaški skladatelj s slovenskim naslovom.

 

Razstava je nastala v sodelovanju Muzejev mesta Karlovec in Mestne knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ v Karlovcu v sklopu praznovanja 185. obletnice Mestne knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ in 30. obletnice Osrednje knjižnice Slovencev na Hrvaškem. Pokrovitelj razstave je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu, finančno jo je podprla Karlovška županija. Organizaciji dogodka v Novem mestu pa se je pridružil tudi Hrvaški center kulture Ljubljana.

Dogodek pripravljamo v sklopu tradicionalnih Hrvaških dnevov v novomeški knjižnici in TVU 2023.

 

Torek, 6. junij 2023, ob 18. uri, Trdinova čitalnica

Alternativni večer: Prebujanje pozitivnih energij z glasbo – kristalna zvočna kopel
Zvočna kopel s kristalnimi skledami in kristalno harfo je zastavljena tako, da vsak prejme točno to, kar v danem trenutku najbolj potrebuje. Za nekatere je to globoka sprostitev in razbremenitev od vsakdanjega stresa, za druge pa harmonizacija in aktivacija notranjih procesov na celični ravni. Gre za izkušnjo, ki nas znova postavi v središče, poveže z našim notranjim bistvom in prispeva k dvigu naše zavesti. Na dan zvočne terapije in še naslednji dan je priporočljivo popiti veliko vode, odsvetovano pa je pitje alkohola in kave. Potrebna oprema: odeja, blazina in po potrebi toplejša oblačila. 

Zvočno kopel bo izvedel Tomaž Udvanc.

Dogodek poteka v sodelovanju z društvom Bober – okoljsko gibanje Dolenjska v sklopu TVU 2023 in je brezplačen.

Lepo vabljeni.