Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Onstran svetlobe

Skupaj z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije smo na ogled postavili razstavo slik in fotografij z naslovom Onstran svetlobe, na kateri sodeluje 20 slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev iz različnih krajev Slovenije.  Razstava je nastala ob stoletnici ustanovitve Podpornega društva slepih, ki je bilo kot prvo slovensko invalidsko društvo ustanovljeno 7. novembra 1920.

Z razstavo obeležujemo pomembna dogodka v januarju za slepe in slabovidne. Prvi je 140. obletnica rojstva učiteljice in profesorice Minke Skaberne, ki je velik del življenja posvečala skrbi za slepe. Kot prva pri nas je organizirala prepisovanje številnih knjig v brajico in na ta način omogočila ustanovitev prve in edine slovenske knjižnice za slepe in slabovidne, ki deluje še danes in se po njej tudi imenuje. Rodila se je 10. januarja 1882 v Kranju. Drugi pa je svetovni dan brajeve pisave, ki omogoča slepim, da berejo in pišejo. 4. januarja 1809 se je namreč rodil avtor brajice Louis Braille, zato je Generalna skupščina združenih narodov s sprejetjem resolucije Svetovne zveze slepih razglasila 4. januar kot svetovni dan brajeve pisave.

Hkrati želimo z razstavo širši javnosti predstaviti bogato ustvarjalnost slepih in slabovidnih, ki z neverjetno vztrajnostjo in srčnostjo svoja čustva in poglede onstran svetlobe prelivajo na platno ali lovijo v fotografski objektiv.

Razstavo je predstavil Dušan Brešar Mlakar iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, odprl pa jo je predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto Janez Kermc. S prepevanjem je simbolično odprtje razstave obogatila učenka glasbene šole Lipičnik Klara Klemenčič.

 

Vabljeni k ogledu.