Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Teden splošnih knjižnic

Teden splošnih knjižnic

Teden brezplačnega vpisa

V tednu knjižnic vam podarjamo brezplačni prvi vpis v vse enote Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Obiščite najbližjo enoto knjižnice ali se vpišite preko spleta.

Od ponedeljka, 15., do sobote, 20. novembra 2021

 

Predstavitev knjige

Danijel Frka: Vis – the last hope/Vis – zadnje upanje

Knjiga podrobno opisuje pomembno vlogo hrvaškega otoka Vis, ki jo je v 2. svetovni vojni odigral pri obrambi pred nacistično Nemčijo v tem delu Evrope in hkrati odstira tančico skrivnosti s tega pozabljenega delčka nedavne zgodovine. Do začetka leta 1944 je bil otok Vis namreč edino zavezniško svobodno ozemlje sredi okupirane Evrope, ki so ga branile združene sile partizanskih, britanskih in ameriških čet.
Avtorjevo raziskovanje je pokazalo, da je imelo zavezniško letališče Vis v svojem enoletnem delovanju ključno vlogo pri reševanju življenj več kot 4000 zavezniških letalcev, katerih bombniki in lovci, poškodovani v hudih bojih, niso mogli priti do svojih baz v južni Italiji. Z zasilnim pristankom na viškem letališču ali skokom s padalom so se rešili pred gotovo smrtjo v globinah Jadranskega morja, ki je postalo zadnji pristan mnogih njihovih letal. Ta knjiga pripoveduje zgodbe teh letal in njihovih pilotov ter je poklon vsem tistim pogumnim možem, ki jim dolgujemo današnjo svobodo.

Ponedeljek, 15. november, ob 18. uri, Prireditveni atrij

 

Pravljice za otroke

Ura pravljic

Mali otoček ob robu kmetije je bil dom rac, gosi in drugih živali. Potem pa so gosi nekega dne prišle na idejo, da bi imele otoček samo zase in za race. Zato podrejo mostiček, ki je vodil na otoček. A kaj kmalu so ugotovile, da so jim bile ostale živali bolj v pomoč, kot so si na začetku mislile. Ker vsega dela niso zmogle ali pa ga niso znale opraviti, je otoček počasi začel propadati. Vse dokler gosi in race ne spoznajo svoje zmote …
Število mest omejeno, zato se je potrebno PRIJAVITI (Oddelek za mladino: 07/393 46 65).

Torek, 16. november 2021, ob 17. uri, Pravljična soba


Predstavitev

Beremo z ušesi – zvočne knjige

Del knjižnične zbirke novomeške knjižnice so tudi zvočne knjige za vse starostne skupine. Izposodi si jih lahko, kdor želi, še posebej pa so namenjene ranljivim skupinam. Najdete jih na Oddelku za odrasle, članom novomeške knjižnice pa je na voljo tudi aplikacija Audibook. Gre za prvo slovensko spletno platformo, ki omogoča enostavno izbiro, varno izposojo in poslušanje zvočnih knjig kjer koli in kadar koli.
Vsi, ki želite izvedeti več o zvočnih knjigah in Audibooku, vabljeni, da se nam pridružite.

Četrtek, 18. november 2021, ob 17. uri, Trdinova čitalnica

 

Obvestilo

Pogovorni večer z dr. Manco Košir, ki je bil predviden v četrtek, 18. novembra 2021, ob 18. uri, je PRESTAVLJEN. O novem datumu dogodka bomo obveščali na spletni strani, v tedenskem napovedniku in na družbenih omrežjih.