Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Praznovanje 100-letnice novomeške pomladi se nadaljuje.

Novomeška poDmlad je cikel pogovornih večerov, ki smo ga uvedli ob tematskem letu 100 let novomeške pomladi. Odvijal se bo enkrat mesečno, vsak 3. četrtek v mesecu. Ob uveljavljenem gostu bomo predstavljali lokalne mlade in nadarjene ustvarjalce z različnih področij ustvarjanja – tako s področja literature kot tudi likovne in drugih umetnosti, ki se jih naši mladi ustvarjalci lotevajo na podoben način kot so se jih pred stotimi leti njihovi predhodniki, akterji novomeške pomladi – drzno in srčno.

Na prvem srečanju sta se nam predstavila novomeška pesnica mlajše generacije Nastja Vidmar in fizik, izumitelj in pesnik Andrej Detela.

Nastja je pred kratkim izdala svoj pesniški prvenec, ki ga je poimenovala Kontemplacije. Zbirka je polna dualnosti in razdeljena na 4 tematske sklope oz. letne čase, v katerih Nastja vidi rojstvo in smrt, ne pa tudi konca, saj se nenehno ponavljajo, a vmes tudi spreminjajo. In tako vidi tudi življenje. Njene pesmi nastanejo, ko jo pokličejo, pogosto je to na sprehodih v naravi.

Piše v več jezikih in zase pravi, da je razcepljena duša – na nežno rusko in uporno špansko, ki ji da borbenost in moč, da vztraja. Slovenska komponenta pa gre zelo dobro nekam vmes. Čas karantene je izkoristila za pisanje in »druženje s samo sabo«, kar sicer tudi običajno pogosto počne. Nastale so nove pesmi, eseji, lotila pa se je tudi pisanja romana oz. »zgodbe sanjača«.

Za svoje literarno ustvarjanje je bila tudi že nagrajena. Zasedla je 1. mesto na študentskem literarnem natečaju Rdeča nit 2016 s kratko zgodbo V kino s filozofom, njen esej Nevidne pisave pa je bil nominiran za najboljši slovenski esej leta 2020 na natečaju, ki ga razpisuje revija Sodobnost.

Z Andrejem Detelo sta se spoznala v času študija na Fakulteti za družbene vede, ko je študentom predstavil idejo o sintropiji, o kateri piše v svoji knjigi Sintropija v polifaznih zibelkah. Navezala sta stike in postala prijatelja, Andrej, ki se tudi sam ukvarja s poezijo, pa je tudi pisec spremne besede k Nastjini knjigi. Andrej pravi, da nas je koronavirus samo opozoril, da nismo ločeni od narave in jo moramo spoštovati. »Na koncu mu bomo še hvaležni, ker nas je pripravil še na večje spremembe, ki so pred nami«.

Na vprašanje, ali verjame v srečne konce, je Nastja odgovorila: »Verjamem v vse konce. Vsaka slaba stvar je za nekaj tudi dobra.«

 

Ponujamo vam posnetek celotnega dogodka Novomeška poDmlad:

YOUTUBE - Novomeška poDmlad - Nastja Vidmar in Andrej Detela