Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Dan Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto

1. marec je dan, ko praznuje novomeška Knjižnica Mirana Jarca. 1. marca 1946 je bila namreč pravno formalno ustanovljena Študijska knjižnica v Novem mestu kot ena od desetih pokrajinskih študijskih knjižnic v Sloveniji. Njene korenine sicer segajo še mnogo dlje v preteklost, v davno leto 1865, ki ga, z ustanovitvijo Narodne čitalnice, štejemo za začetek javnega knjižničarstva v Novem mestu. Današnja Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto nadaljuje bogato tradicijo predhodnice, jo nadgrajuje in prilagaja potrebam lokalnega okolja v sodobnem času.

PROGRAM: Dan Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, 1. marec 2019

 

Dan brez zamudnine
Zamudniki, ne spreglejte! Ob dnevu Knjižnice Mirana Jarca vabimo k obisku knjižnice vse, ki zamujate z vračilom knjig. Vsem, ki jih boste vrnili pri izposojevalnem pultu izključno na ta dan v času odprtosti knjižnic(e), bomo odpisali dolg tako v novomeški osrednji območni knjižnici kot v njenih krajevnih enotah. Ugodnost ne velja za dolgove, ki so že zabeleženi, dolgove, nastale pri podaljšanju gradiva in pri gradivu, vrnjenem v nabiralnik za vračanje gradiva.
Petek, 1. marec 2019

Delavnica
7 razlogov zakaj …
Ko želimo nekomu povedati, s čim nas osrečuje, s čim nam polepša dneve … lahko to storimo z albumom kratkih sporočil: zakaj je knjiga moja najboljša prijateljica, zakaj hočem na morje s tabo, zakaj v knjižnico, zakaj si moj najljubši kuža, zakaj te imam rada, zakaj … ? Pridružite se nam na ustvarjalni delavnici za vse generacije.
Petek, 1. marec 2019, od 9. do 13. ure, Preddverje

Voden ogled
Knjižnica igralca Janeza Cesarja
Oglejte si spominsko sobo žlahtnega komedijanta, dolenjskega rojaka, igralca SNG Drame in Prešernovega nagrajenca Janeza Cesarja (1896-1965), ki sta mu bili v zibko položeni dve veliki ljubezni: do odrskih desk in do knjige. Njegova bogata knjižnica šteje približno sedem tisoč knjig. Skupaj z ostalo njegovo zapuščino je na sodoben način in v prenovljeni podobi na voljo tako uporabnikom kot tudi obiskovalcem kulturnih znamenitosti Novega mesta in Dolenjske. Dobimo se pri izposojevalnem pultu na Študijskem oddelku.
Petek, 1. marec 2019, ob 11. in ob 17. uri

Dogodek za otroke
Ura pravljic malo drugače
Otroci, pridružite se Enji Grabrijan in z nami praznujte ob dnevu knjižnice!
Kako se sliši, ko »tanca« volk z lisico? In kakšen vonj ima zvarek za letenje, s katerim namažemo podpazduhe? Prisluhnimo pravljici, jo poglejmo in potipajmo! Sledila bo delavnica.
Enja Grabrijan je študentka etnologije in kulturne antropologije. Rada »čička« domislice in sem pa tja pove kakšno pravljico. Zadnjih nekaj let doma in v tujini obiskuje delavnice etno glasbe.
Petek, 1. marec 2019, ob 17. uri, Pravljična soba

Literarno-glasbeni dogodek
Jurski par: Jure Tori in Jure Longyka
Harmonikar Jure Tori, član glasbene zasedbe Orlek, ki na samostojni poti sodeluje tudi s številnimi zelo različnimi glasbeniki, ter radijec, odrski performer in govorni interpret Jure Longyka sta zasnovala glasbeno-govorno predstavo, ljubezenski spoj besede in glasbe, ki čustva strelja daleč v globine poslušalčevega srca. V izbruhih, ki presegajo običajno branje ali deklamiranje poezije. Prej spominjajo na rafale ameriških beatnikov, ki so svoje besede radi parili z jazzom. Ali na čustveno razdajanje frankofonega šansonjerja Jacquesa Brela. Poeziji Rudija Medveda sta dodala pesmi Tjaše Koprivec, Andreja Gučka, Nandeta Razborška, Karla Destovnika Kajuha, Edvarda Kocbeka in predvsem Ivana Cankarja. Vljudno vabljeni.