Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

ŠOLA IZ ZEMLJE: učenje visokih Andov

Vabimo vas, da se razgledate po razstavi Šola iz zemlje: učenje visokih Andov. Popelje nas v miselni svet starih Andov ter pojasnjuje zgodovinske okoliščine, ki so pripeljale do nastanka šole v Warisati in ki prikazuje revolucionarni pedagoški eksperiment, s katerim je Bolivija v 30-ih letih prejšnjega stoletja spremenila šolstvo Latinske Amerike. Šola-skupnost je model izobraževanja, ki postaja vedno bolj aktualen tudi v zahodni družbi. Občutljivost, s katero doživlja svet andski staroselec, ponuja alternativo osamljenemu, od družbe in narave izoliranemu potrošniku.

Šola v Warisati je bila prva prava indijanska šola, ki ni bila rezultat poskusa »civilizirati Indijance«, ampak je bil njen namen nasproten: obramba in ohranitev njihove lastne identitete. Za razliko od šol, ki so se razvile pod kolonialnim vplivom, je upoštevala realne potrebe in interese staroselskih kmetov Altiplana. Zastavljena je bila kot »šola-ayllu«, tj. šola, ki deluje kot staroselska skupnost, kjer ljudje živijo dobro. »Dobro življenje« pa za Andinca pomeni življenje v skupnosti, kjer prva oseba, kot velja za jezik ajmara, ni »jaz«, ampak »mi«.

Andski dedje in babice so preučevali naravo, da bi živeli z njo v čim večji harmoniji. Zahod jo preučuje, da bi jo izkoriščal. Ayni je princip recipročnosti, eno najpomembnejših načel indijanskega pogleda na svet. Je univerzalni zakon, ki trdi, da je življenje popolno, da je vse povezano z vsem in da v tej čudoviti sestavljanki ne sme manjkati niti košček, sicer bi se porušilo občutljivo, ves čas pretakajoče se ravnotežje. Danes koncept šole-skupnosti oživlja in razvija skupnost Sariri iz La Paza.

Radikalna kritika sodobnega izobraževalnega sistema in inovativne rešitve, ki jih ponuja »šola za življenje«, so lahko navdih za premislek, kakšnega človeka pravzaprav vzgaja današnja slovenska šola. Ali si res želimo živeti v družbi, kakršno ustvarja sodobni šolski sistem? Indijanski rek pravi: kamor gledaš, tja boš šel. Vabimo vas, da se razgledate po novih možnostih.