Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Predstavitev pesniške zbirke Vere Albreht in podelitev bralne značke za odrasle

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto smo uspešno zaključili že 7. sezono bralne značke za odrasle, ki smo jo pričeli 21. marca, na svetovni dan poezije in je potekala vse do novembra. Letos je bralno značko osvojilo 81 bralk in bralcev, toliko smo ob zaključku prejeli izpolnjenih bralnih zgibank, kamor so bralke in bralci zapisovali svoje iskrene in pogosto zelo osebne misli o prebranem.  Na knjižni seznam smo uvrstili 25 slovenskih in tujih avtorjev, poleg predlaganih naslovov pa je za sodelovanje možna tudi izbira drugih del istih avtorjev. Za osvojitev bralne značke je bilo potrebno prebrati vsaj 5 del in jih označiti v bralni zgibanki.

 

Tematika letošnje bralne značke je bila otroštvo. Na prvi pogled lahkotna in brezskrbna tema, toda poleg zgodb, ki so nas spominjale na naše vragolije v mladih letih, so nas usode mnogih pretresle in ganile, a nas kljub težkim preizkušnjam protagonistov  hrabrile z neverjetnim pogumom, nekatere zgodbe pa so nam odstrle  pogled v zgodovino in v otroštvo naših staršev in starih staršev.

 

Na večerni prireditvi smo se spomnili pesnice, pisateljice, prevajalke ter predvsem izjemne in zelo zanimive ženske Vere Albreht, katere življenje je tesno povezano tudi z Novim mestom, kjer je preživela del svojega otroštva in ga je celo imenovala »moje mesto«.

 

Veljala je za večno upornico in aktivistko. Dejavna je bila že v najstniških letih in sodelovala je celo z našim najpomembnejšim pisateljem Ivanom Cankarjem. Kot prostovoljka  je aktivno delovala na mnogih področjih. Med 1. sv. vojno je pomagala zdravnikom pri negi borcev za severno mejo, bila je vztrajna feministka, sodelovala je v Mednarodni ligi za mir, med 2. sv. vojno je bila sodelavka OF in radia Kričač.  Zaradi njenega  prepričanja in delovanja so jo odpeljali v taborišče Ravensbrück. Po vojni je delovala kot publicistka in pri PEN-u.

Vera je svojo ustvarjalnost posvetila predvsem otrokom. Njene mladinske pesmi in proza so postali zelo priljubljeni, predvsem zaradi preproste odkritosrčnosti in nezapletenosti. Med proznimi deli je najbolj znana in večkrat ponatisnjena uspešnica Lupinica, ki jo je ilustriral Miki Muster.  Leta 1961 je prejela Trdinovo nagrado za svoje literarno ustvarjanje, posebej za delo Nekoč pod Gorjanci.

 Pesniška zbirka Pelin v srcu prinaša njene, doslej še neobjavljene ali po številnih revijah raztresene pesmi. Pesmi je za objavo v zbirki izbrala in uredila Alenka Župančič, pranečakinja Vere Albreht in vnukinja pesnika Otona Župančiča, ki je v družbi Neve Brun, zbirko tudi predstavila.

Vera Albreht je svojo literarno zapuščino v varstvo zaupala takratni študijski knjižnici. Darja Peperko Golob, vodja Domoznanskega oddelka in Posebnih zbirk Boga Komelja, nam je predstavila Verino zapuščino, skozi njeno poezijo pa nas je popeljala Vanja Štrasner Kastelic.

 

Ob koncu prireditve so vsi, ki so osvojili bralno značko za odrasle, prejeli  knjižno kazalko in knjižno nagrado spletne knjigarne eBesede, večer pa se končal s sproščenim klepetom ter vabilom k sodelovanju pri bralni znački v prihodnjem letu.

 

Zdaj, ko leto se obrača,

vam svetujem na uho,

da ne bo kot jara kača

dolgo in preveč pusto -

da naj vsak si priskrbi,

kar si pač najbolj želi.

 

(Vera Albreht, Novoletne želje)

 

 

Poktovitelj prireditve:

 

eBesede.si

spletna knjigarna  

logo-ebesede.si