Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

V soboto osvojili 1. Trdinov literarni pohod na Gorjance

Na sončen, a nič kaj vroč dan, vsaj na vrhu Gorjancev, se je več kot 130 pohodnikov odpravilo na

1. Trdinov literarni pohod na Gorjance, ki ga je organizirala Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v sodelovanju s Pohodniškim društvom Novo mesto, PD Krka Novo mesto, PD Pohodnik Novo mesto, PD Šentjernej, MO Novo mesto in občino Šentjernej, ob 185-letnici rojstva in 110-letnici smrti slovenskega etnografa, pisatelja in zgodovinarja Janeza Trdine.

 

Zgodaj zjutraj so se pohodniki zbrali v Hrastju pri Šentjerneju, kjer jim je vrata odprl Gracarjev turn. Po kratkem uvodnem kulturnem programu so si ogledali  spominsko sobo Janeza Trdine, nato pa se odpeljali proti izviru Minutnik, ki bruha vodo kot gejzir ter vrača življenjske moči. Polni energije so se napotili do parkirišča v Pendirjevki, kjer je Marija Vodopivc iz Knjižnice Mirana Jarca interpetirala Bajko o škratu, v kateri so izvedeli kaj se zgodi, če Trdinov hudobni škrat Gugljaj naleti na popotnike, ki se potepajo na Gorjancih.

 

Trdinov literarni pohod na Gorjance so s pripovedovanjem zanimivih, znanih in malo manj znanih legend, bajk in povesti o Gorjancih, kot jih je zapisal Janez Trdina, obogatile knjižničarke Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto in Slavka Kristan.

 

Ob skrivnostnem Gorjanskem jezeru so ob interpretaciji Irene Muc iz Knjižnice Mirana Jarca prisluhnili bajki o Ukletem jezeru, nato pa se čez gorjanske košenice odpravili do Trdinovega vrha, kjer je ob 12. uri pri Sveti Jeri potekala gorjansko obarvana proslava, s katero so organizatorji počastili 185-letnico rojstva in 110-letnico smrti Janeza Trdine. Trdinov vrh so s petjem preplavile pevke ljubiteljskega pevskega zbora Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, s pripovedovanjem obogatile Darja Peperko Golob, Marinka Kren, Polonca Muhič in Janja Gazvoda, s strani Mestne občine Novo mesto je o Trdini spregovoril Slavko Bratkovič, Maks Starc pa je slovesnost začinil z lastno in precej »sočno« pesmijo o Trdini.

Za piko na i je zadišal še Trdinov golaž.

 

Ker pa »težka hrana v želodcu«  večne mladosti, lepote in zdravja ne zagotovi, so se pohodniki po le to s Trdinovega vrha h Gospodični odpravili. Tam so prisluhnili bajki o Gospodični, ki jo je odlično interpretirala Slavka Kristan ter se osvežili pri izviru. Pomlajeni in polni moči so pot nadaljevali proti Krvavemu kamnu, kjer je Marinka Kren iz Knjižnice Mirana Jarca povedala  nekaj nič kaj prijetnih legend, ki pa so gotovo vplivale na to, da so se pohodniki, kljub rahli utrujenosti, še toliko raje zagnali proti zadnji postojanki – Domu pri Miklavžu. Druženje se je nadaljevalo ob dobrotah patrona Svetega Miklavža, vzdušje pa je popestril Vinko Slovenec iz Knjižnice Mirana Jarca, ki je raztegnil svojo harmoniko.

 

Udeleženci navdušenja nad pohodom niso skrivali, zato so v knjižnici prepričani, da bo Trdinov pohod na Gorjance tradicionalno potekal prav vsako leto.

 

Seveda pa bi pohod brez tistih, ki so Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto priskočili na pomoč veliko težje sami organizirali, zato gre posebna pohvala vsem soorganizatorjem ter pokroviteljem pohoda (KZ Krka, ZNASS in Arriva).

 

Posnetek pohoda Radia Krke se nahaja na sledečem linku:

http://www.radiokrka.com/poglej_clanek.asp?ID_clanka=180351

 

Organizatorji 1. Trdinovega literarnega pohoda:

organizatorji -logo

 

Pokrovitelji 1. Trdinovega literarnega pohoda:

pokrovitelji