Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Dolenjska bogatejša za nov bibliobus

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto je v torek, 9. junija 2015, potekal slovesni podpis Pogodbe o financiranju in izvedbi projekta nakupa novega bibliobusa v letih 2015-2016 med Ministrstvom za kulturo, ki ga zastopa ministrica mag. Julijana Bizjak Mlakar, osmimi dolenjskimi občinami sofinancerkami in Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto, ki bodo prispevale razliko do dejanske nabavne vrednosti.

Po šestnajstih letih so v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, zaradi naraščajočega števila okvar starega bibliobusa  in naraščajočih potreb uporabnikov, predvsem uporabnikov s posebnimi potrebami, starejših, otrok in prebivalcev odročnejših krajev, ugotovili, da z obstoječim bibliobusom ne zmorejo več zagotavljati nemotene dejavnosti. Napočil je čas za zamenjavo, kajti  obstoječi bibliobus je tehnološko zastarel in ga je potrebno opremiti s sodobnejšo opremo, prijaznejšo do obiskovalcev, še posebej do gibalno oviranih.

 

S tem namenom so se prijavili na razpis Ministrstva za kulturo za nakup novega bibliobusa (financiranje in izvedba projekta bosta izvedena v letih 2015-2016) in pridobili za nakup bibliobusa 200.000,00€ državnih sredstev.

 

Od skupne ocenjene vrednosti novega bibliobusa, ki okvirno znaša 300.000,00€, se je razliko v višini do 100.000,00€ oz. do dejanske nabavne vrednosti, ki bo znana, ko bo na javnem razpisu izbran dobavitelj bibliobusa, zavezalo sofinancirati osem dolenjskih občin (Novo mesto, Šentjernej, Žužemberk, Straža, Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice, Škocjan in Mirna Peč).

 

Nov bibliobus je nedvomno potreben zaradi uporabnikov, predvsem uporabnikov s posebnimi potrebami, starejših, otrok in prebivalcev odročnejših krajev, saj bo veliko prijaznejši in dostopnejši, omogočal pa bo izposojo kar 7000 enot knjižničnega gradiva. Skratka, nov bibliobus ni potreben zavoljo knjižnice, temveč zavoljo ljubiteljev knjig, ki kljub sodobnemu času zaradi najrazličnejših razlogov ne morejo dostopati do knjižnice.

 

V letu 2014 je bibliobus obiskoval  60 različnih postajališč v 10 občinah, obiskalo pa ga je kar 11.025 uporabnikov. Na postajališčih je bil uporabnikom na voljo 609 ur, z njim pa so prevozili 8.638 km.

Podpis pogodbe

Ob podpisu pogodbe z župani in predstavniki osmih dolenjskih občin ter direktorjem Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto je ministrica povedala, da je dostop do knjig izrednega pomena za razvoj družbe. Bralna kultura na Slovenskem je namreč v precej slabem stanju, saj kar 42 odstotkov njenih prebivalcev sodi med nebralce, ki na leto ne preberejo niti ene knjige. Hkrati pa je opozorila, da se nizka bralna kultura odraža tudi v stanju demokracije, predvsem v sposobnosti delovanja v demokratičnih procesih in uveljavljanju pravic. Seveda gre tudi za ohranjanje maternega jezika, ki je steber kulture. Ta pa je steber narodne identitete in narodovega blagostanja, se še zavedajo na ministrstvu.

Ogled Komeljeve sobe - domoznanske čitalnice Ogled knjižnice

Po podpisu pogodbe se je ministrica v spremstvu županov, predstavnikov občin in direktorja Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto sprehodila po novomeški knjižnici, kjer je bila še posebej navdušena nad Komeljevo spominsko sobo in domoznansko čitalnico, vsekakor pa veliko manj nad nedokončanimi prostori, namenjenimi domoznanski dediščini ter prireditveni dejavnosti, ki pa zaradi nedokončanosti že vidno propadajo.

Zaključek srečanja v Parku Rastoče knjige