Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Maske so padle!

V torek, 24. marca 2015, so v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto pripravili pogovorni večer s prof. dr. Zdenkom Rotarjem, ki ga je povezoval Franci Kek.  V sproščenem pogovoru sta predstavila knjigo Padle maske, ki je iskrena izpoved intelektualca, ki ima za sabo burno in plodno življenje. 700 strani dolgo knjigo je avtor napisal kar na roke, saj v času pisanja še ni obvladal računalnika.

Pogovor je tekel predvsem o znamenitih ter manj znanih akterjih slovenske zgodovine, vse od leta 1941 do današnjih dni, neznanih temah slovenske polpretekle zgodovine, vojni, partizanih, času po vojni, sežigu škofa, odnosu med državo in cerkvijo, spominih na Janeza Janšo ter sodelovanju s Kučanom. Razkril pa je tudi nekatera zakulisja povojne socialistične in samostojne Slovenije.

Kljub obširni predstavitvi se je med publiko porajalo kar nekaj vprašanj, kar priča o nedorečenosti tematik, ki še danes burijo duhove.

Ob koncu nam je avtor zaupal, da mu je Kučan nekoč dejal: »V mojih očeh si bil popolnoma druga oseba.«  In to je stavek zaradi katerega je prepričan, da je njegova maska res padla.