Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Kdaj ste si nazadnje pregledale dojke?

V  mednarodnem merilu je vsako leto prvi teden marca posvečen boju proti raku.  Teden boja proti raku smo  letos v Sloveniji obeležili od 2. do 6. marca 2015.

V ta namen smo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto v sodelovanju z Dolenjskim društvom za boj proti raku omogočili predavanje izr. prof. dr. Maje Primic Žakelj, dr.med. in predsednice Zveze slovenskih društev za boj proti raku ter prim. Mojce Senčar, dr.med., predsednice Europa Donna- slovenskega združenja za boj proti raku dojk.

 

Tekom večera so največ pozornosti posvetili ravno raku dojk, ki je vse pogostejši. Čeprav je medicina na tem področju napredovala, je ozaveščenost še vedno premajhna. To je najpogostejši rak pri ženskah in v Sloveniji za njim zboli več kot 1.200 žensk na leto, kar pomeni, da najmanj trem ženskam na dan povedo, da so zbolele za rakom dojk. Vsekakor je to zadosten razlog, si vsaka ženska, od poznih najstniških let vse svoje življenje, vsaj enkrat mesečno pregleda dojke.

»Ko enkrat zboliš za rakom, je rak tvoj spremljevalec v življenju, pomembno je samo to, ali ti premaguješ njega ali on premaguje tebe,« je vsem v poduk za konec povedala prim. Mojca Senčar, dr.med., ki je raka dojk enkrat že premagala, sedaj pa se je v boj z njim optimistično spustila že drugič.

 

Rak ni ena bolezen, ampak več sto, zato sta najpomembnejša preventiva in zavedanje, da se vsakomur lahko zgodi.