Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Ria Bačer: »Ženska naj bo upornica«

Prihaja tisti, tako poznani čas v letu, ko nekoliko glasneje govorimo o ženskah. O njenih vlogah, dosežkih in željah za prihodnost. Da še ni čas, da 8. marec umaknemo iz seznama praznikov, je na včerajšnjem literarno glasbenem večeru v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto opozorila ena vidnejših Novomeščank gospa Ria Bačer, ki je v spremstvu belokranjske kantavtorice Erike Kralj, počastila obiskovalke (pa tudi nekaj obiskovalcev) novomeške knjižnice.  Z obilo dobre volje je Ria na hudomušen način zaupala nemalo modrosti, ki so ji tekom iskrivega življenja segale v srce.

 

Ria je v družbi voditeljice Carmen L. Oven odkrito spregovorila tudi o vlogi žensk in vlogi Novomeščank nekoč in danes. »Pa pojdi, če ti ne paše,« je bil včasih tisti, tako zelo boleč stavek, ki je od moža popolnoma neodvisno ženo pahnil na kolena. »Toda kam?«

 

Danes so ženske v manjši meri odvisne od moških, a srečujejo se s drugačnimi težavami. »Zato mora biti ženska danes upornica,« sta se strinjali tako Ria kor Erika. »V sebi mora imeti strast in drznost. In nikar se ne primerjajte z drugimi. Vredne ste največ ravno takšne kot ste.«

 

Da je »štrleti navzven« za žensko popolnoma zdravo, in Ria s tem zagotovo nikoli ni imela težav, dokazuje še danes. Samozavestna, močna, odločna in iskriva. Vsekakor pa ni bilo moč prezreti njene lepote v duši, srcu in besedi, saj je vsem segla do srca.

 

»Bodite same sebi vzor in se obkrožite z ljudmi, ki so vredni vaše ljubezni.«

Tudi na to modrost nemalokrat pozabljamo, a kadar nas obkrožijo črne misli, neiskreni ljudje, ki z nasmehom na ustih mečejo kolena pod noge Ria svetuje, da preberemo dobro knjigo, si zavrtimo najljubšo pesem ali pa vzamemo v naročje svoje otroke, vnuke, pravnuke.

 

Vloga žensk se spreminja iz dneva v dan, a predrage dame, ob mednarodnem dnevu žena, 8. marcu, nikar ne pozabite, da ste najmočnejše, če stojite ena zraven druge in ne ena proti drugi.

 

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Janja Gazvoda