Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Vsi imamo doma »lavor«

Prireditveno dejavnost v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so letos pričeli v sozvočju z naravo. V torek, 6. januarja, so obiskovalci  v okviru rednih mesečnih alternativnih večerov spoznali Kneippove naravne metode samozdravljenja. Kneipp  je bil katoliški duhovnik in hkrati izjemen zdravilec, eden od utemeljiteljev naravnega zdravljenja z vodo, z zelišči, z gibanjem ter urejenim in discipliniranim življenjem. Med študijem je zbolel za tuberkulozo, ki je bila takrat neozdravljiva. Pozdravil se je z vodo in sicer tako, da se je do trikrat na teden okopal v mrzli Donavi. To je počel nekaj mesecev in ozdravel.

Ob omembi imena Sebastian Kneipp večina pomisli na kneippanje, kar pomeni izmenično oblivanje telesa z mrzlo in toplo vodo. Z vodno terapijo telo ali pa posamezne dele izpostavljamo različnim temperaturam. Tako spodbujamo krvni obtok, presnovo, sproščamo mišice in s tem posledično utrjujemo imunski sistem. Menjava tople in hladne vode je temelj Kneippove terapije, zato je predavatelj Igor Šenica je poudaril, da je izvajanje terapije povsem enostavno in vsem na dosegu roke, kajti doma imamo vsi »lavor«.  

Kneippovo zdravljenje je celostno in upošteva ravnovesje med človekovim telesom, dušo in duhom, kar bi morala upoštevati  pri svojem zdravljenju tudi uradna medicina.