Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Tvoj glas so moje oči, ki me vodijo po najlepših zgodbah

Kjer je Ivanka Mestnik so otroci.

Mladi in tisti malo starejši.

In kjer so otroci je smeh, so sanje, so besede.

 

Redna pogovorna srečanja ob prebrani knjigi, ki jih pripravlja Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih so v knjižničarji tokrat, na željo članov društva, popestrili z Novomeščanko Ivanko Mestnik, ki je pred kratkim izdala novo knjigo Deček z velikimi podplati in zvedavimi očmi. Posvetila jo je 650. letnici Novega mesta, ki jo bomo proslavili v prihajajočem letu.

Prijetni in nasmejani druščini so zgodbo o Novem mestu in Primožu prebirali Ivanka Mestnik, otroci OŠ Drska z učiteljico in Natalija Mikec iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Kljub temu, da je večina članov popolnoma slepih je bilo na njihovih obrazih med prebiranjem zgodbe čutiti, da se jih je vsaka prebrana beseda dotaknila in odpeljala po novomeških ulicah, ki jih že dolgo časa niso imeli priložnosti videti. Glas prostovoljnih bralcev je za slepe in slabovidne vreden toliko, kot ostalim oči. Vodi jih po najlepših zgodbah, ki bi jim sicer ostale nedostopne.

 

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto se tudi sicer trudijo, da bi slepim in slabovidnim čim bolj olajšali prebiranje in poslušanje knjig. Žal s tehničnimi pripomočki vida ne morejo nadomestiti, lahko pa bistveno olajšajo uporabo računalnika in nadomestijo branje knjig s poslušanjem. V ta namen je knjižnica leta 2012, z donatorskimi sredstvi Lions kluba Novo mesto, kot prva knjižnica v Sloveniji odprla snemalni studio za snemanje zvočnih knjig, ki jih  glede na povpraševanje bereta in snemata prostovoljki. Da bi slepim in slabovidnim olajšali gibanje v sami knjižnici, so oktobra letos v dvigalo namestili tudi glasovna obvestila, ki uporabnika sproti obveščajo, v katerem nadstropju se nahaja.