Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

DAN ŽIL 20. marec 2014

Letošnji dan žil bo posvečen periferni arterijski bolezni. To je bolezen, ki je tesno povezana z aterosklerozo. Vsako leto pri nas na novo zboli 2.000 – 3.000 bolnikov. Letno zaradi zapletov povzroči okoli 3000 smrti in več kot 200 amputacij. Če jo odkrijemo pravočasno, pa lahko mnogim z ustreznim ukrepanjem in zdravljenjem bistveno izboljšamo kvaliteto življenja. Periferna arterijska bolezen je včasih prvi znanilec ateroskleroze, ki je sistemska bolezen. S preprečevanjem slabšanja te bolezni preprečujemo tudi zaplete ateroskleroze drugje po telesu, kar pomeni manj srčnih infarktov in možganskih kapi. Bolezen lahko obvladamo že z zelo enostavnimi preventivnimi ukrepi. Najpomembnejši dejavnik tveganja je kajenje. Poleg tega pa je zelo pomembna tudi redna hoja in skrb za noge.

 

Ob dnevu žil bodo po vsej Sloveniji organizirane prireditve, na katerih bodo zdravniki, medicinske sestre in študenti medicine učili, kako prepoznati to zahrbtno bolezen in kaj je potrebno storiti, da bi jo preprečili. Tiste, ki to bolezen že imajo, pa bodo poučili, kako morajo ravnati, da ne bi prišlo do zapletov.

 

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto boste lahko v sklopu ZDRAVstvenega KOTička na Študijskem oddelku:

 

 

 

Aktivnosti v sklopu dneva žil bodo potekale v sodelovanju s Slovenskim združenjem za bolezni ožilja Slovenskega zdravniškega društva.