Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Nina Ilič: Apipedagogika in apiterapija za otroke

9.4.2024 18:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

 

Čebela je več kot le insekt, ki nabira medičino in oprašuje rože. Je simbol življenja in delovanja ekosistema in pomemben indikator zdravega okolja. Njena prisotnost in aktivnost sta tesno povezani z različnimi dejavniki, ki vplivajo na kakovost življenja v našem okolju.

Zato je ohranjanje populacij čebel ključnega pomena za trajnostno upravljanje okolja. To vključuje zmanjševanje uporabe škodljivih pesticidov, spodbujanje trajnostne kmetijske prakse in varovanje njihovih naravnih habitatov. Skrb za čebele in njihovo okolje je nujna naloga, ki ne koristi le njim, temveč celotnemu planetu in vsem njegovim prebivalcem.

Na predavanju bomo spoznali vedo tradicionalnih znanj o blagodejnih učinkih čebeljih pridelkov in svetovno inovacijo: apipedagogiko. Nina Ilič bo razkrila, v katerih vrtcih so otroci deležni bolj zdravega okolja in razvojne podpore s pomočjo apiterapije, pa tudi na kakšen način in kateri vrtci se lahko pridružijo.

Predstavila bo tudi pravni vidik v obravnavnih temah in pravice otrok, vpliv prehrane in čebeljih pridelkov na imunski sistem otrok, terapevtske učinke čebeljih družin na otroke, medeno masažo in aerosolno apiterapijo. Spregovorila bo o v varnosti in odgovornosti ob čebelnjaku in pravilih lepega vedenja v bližini čebel ter postregla z nasveti za krepitev odpornosti s pomočjo čebeljih pridelkov v krogu družinskega življenja.

O predavateljici:

Nina Ilič je živilski tehnik, vzgojiteljica predšolskih otrok, diplomantka javne uprave, mednarodno priznana apiterapevtka, čebelarka, predavateljica in pisateljica. Njene inovacije apipedagogike žanjejo veliko zanimanje tako v Sloveniji kot v tujini, že 9 let pa uspešno sodeluje z Mestno občino Ljubljana, kjer je strokovna vodja apipedagoških programov na Čebelji poti v Ljubljani.

V letu 2023 je po pooblastilu Mestne občine Ljubljana in Zavoda za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja prevzela koordinacijo mreže API vrtcev in šol APIS RETIS, vsak prvi torek v mesecu pa v oddaji Apiterapevtka Nina svetuje na valovih Radia Univox glede uporabe čebeljih pridelkov za podporo zdravju. V organizaciji in izvajanju seminarjev za vzgojitelje in učitelje sodeluje tudi z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje.

« Na seznam dogodkov