Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Spominski večer, posvečen Staši Vovk

5.12.2019 18:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

Staša Vovk

Ob vseslovenskem praznovanju kulture vas Društvo Novo mesto, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, OI Novo mesto in Knjižnica Mirana Jarca vabijo na večer poezije in glasbe, ki bo posvečen novomeški kulturnici Staši Vovk.

Večer s poezijo in glasbo bodo soustvarili pesnice Nina Kremžar, Klavdija Kotar, Nina Dragičević, Tatjana Pregl Kobe in mladi glasbenik Jernej Slak na rogu ob klavirski spremljavi Petre Slak.

Ob tej priložnosti bo Društvo Novo mesto svečano podelilo častno članstvo Marjanu Moškonu, Marijanu Lapajnetu in Matjažu Verbiču.

Logotipi Staša Vovk

O nastopajočih:

Nina Kremžar 

Nina Kremžar je pesnica, pisateljica in urednica. Pogosto je tudi učiteljica in prevajalka. Njene pesmi in zgodbe so bile objavljene v literarnih revijah Literatura, Apokalipsa, Dialogi in Mentor ter prevedene v češčino in srbščino. Je zmagovalka Airbeletrininega natečaja za najboljšo zgodbo in Pesniškega turnirja založbe Pivec. Zaradi zmage na Festivalu mlade literature Urška 2018 je leta 2019 izšel njen pesniški prvenec Dostop na odprto morje, v katerem v središče postavlja intimno človeško izkušnjo širšega sveta. Kadar ne potuje po bolj ali manj oddaljenih krajih, živi in deluje v Ljubljani.

Klavdija Kotar 

Klavdija Kotar je pesmi objavila v antologiji mlajših pesnikov Dolenjske IN P. VERITAS, dvojezičnih pesniških listih Iz vode iz sebe, zborniku novomeškega literarnega kluba Enaindvajset, dvo- in večjezičnih pesniških zbirkah Reka besed/Reka riječi, Kovček z dvojnim dnom/Kovčeg sa duplim dnom in UNI VERZ. Pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti že več kot dve desetletji sodeluje kot strokovna spremljevalka literarnih srečanj za otroke in mladino. Pod okriljem novomeškega literarnega kluba in Umetniškega kolektiva Strelci je organizirala številna mednarodna literarna srečanja, tudi s pesniki in pisatelji iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Srbije. Je članica strokovnih žirij različnih literarnih natečajev na osnovnih šolah, dolenjskem knjižnem sejmu in Slavističnem društvu Dolenjske in Bele krajine.

Nina Dragičević 

Nina Dragičević je magistrica sociologije in samozaposlena v kulturi kot književnica, skladateljica in producentka. Je avtorica štirih knjig: romana Kdo ima druge skrbi (2014), dveh esejističnih monografij – Slavne neznane (2016) in Med njima je glasba (2017) ter pesniške knjige Ljubav reče greva, za katero je bila nominirana za Jenkovo in Veronikino nagrado 2019. Objavlja tudi na Radiu Študent, v revijah Idiot, Odzven idr., do sedaj pa so bili njeni teksti prevedeni v angleški in španski jezik. Leta 2016 je pri založbi Kamizdat (Emanat) izdala album Parallellax, sicer pa se s svojimi zvočnimi in literarnimi deli predstavlja v Galeriji Kapelica, Galeriji Škuc, Cirkulaciji2, na Slovenskih dnevih knjige in v tujini. Je avtorica radijske oddaje Slavne neznane na Radiu Študent, umetniška vodja simpozijskega festivala Topografije zvoka in sodelavka Pisateljskega odra Društva slovenskih pisateljev.

Tatjana Pregl Kobe 

Tatjana Pregl Kobe je slovenska pesnica, esejistka, pisateljica, publicistka, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka. Diplomirala je iz umetnostne zgodovine in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med njena strokovno najpomembnejša dela spada knjiga Slovenska knjižna ilustracija, kjer je z bogatim dokumentacijskim gradivom in analitično oceno postavila temelje za nadaljnje raziskovanje ustvarjanja na tem področju. Razvoj ilustracije je obravnavala v knjigi Upodobljene besede, s to likovno tematiko se strokovno ves čas ukvarja. Leta 2012 je predstavila slovenske ilustratorje v Centro Iniziative Culturali Pordenone v Galeriji Sagittaria. Leta 2019 je bila članica mednarodne žirije največjega bienala ilustracije v Bratislavi, v šestdesetih letih prva iz Slovenije. Je članica Društva likovnih kritikov Slovenije, Društva slovenskih pisateljev, Slovenskega centra PEN in ena ustanoviteljic Mire, ženskega odbora PEN. Do danes je izšlo 80 njenih knjig, z vseh področij njenega ustvarjanja, med njimi so dela s področja umetnostne zgodovine in likovne kritike, pesniške zbirke ter knjige za otroke in mladino. Za poezijo je prejela več pomembnih mednarodnih nagrad. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Jernej Slak 

Jernej Slak je učenec 8. razreda roga v Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto. Svoje orkestralno udejstvovanje je začel v Mladinskem pihalnem orkestru GŠ Marjana Kozine, v katerem še vedno igra in pomaga na nastopih. V Novomeški simfonični orkester se je vključil v šolskem letu 2017/2018 kot eden izmed mlajših učencev. Poleg orkestralne igre z veseljem že vrsto let sodeluje v Orffovi komorni skupini in mladinskem pevskem zboru glasbene šole, kjer s svojo hudomušnostjo vidno pripomore pri ustvarjanju igralskih in plesnih vlog v številnih glasbeno-scenskih predstavah, ki jih za novomeške osnovnošolske in predšolske otroke pripravi novomeška glasbena šola. Tudi letos bo imel eno izmed glavnih pevskih vlog v predstavi Lepotica in zver.
S svojim instrumentom ga lahko srečamo na številnih nastopih in koncertih, ki potekajo v šoli in izven nje, na različnih kulturnih in občinskih dogodkih ter prireditvah v Novem mestu in okolici.
Kot eden izmed nadarjenih mladih glasbenikov se redno udeležuje državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj hornistov in solfeggia. S tekmovanj se vedno vrne z vrhunskimi rezultati, njegovo zbirko priznanj krasi kar 10 absolutno prvih nagrad.

 

 

« Na seznam dogodkov