Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

"Nostalgija": Fotografija – Miša Keskenović in Breda Špacapan - ODPADE

6.9.2018 18:00:00

Prireditev odpade.

 

Lokacija: Trdinova čitalnica

Društvo Novo mesto vabi na predavanje o fotografiji v okviru dediščinskega projekta "Nostalgija".

V prvem delu predavanja bo fotograf Miša Keskenović predstavil zgodovino fotografije, vlogo fotografije v današnjem času, dojemanje fotografije, razlike v miselnosti digitalno-analogno in uporabo zgodovinskih fotografskih tehnik. Predavanje bo pospremil s prezentacijo originalnih fotografij na steklu, lesu, v različnih foto tehnikah, prikazom opreme in primeri na projekciji.

V drugem delu bo antropologinja Breda Špacapan spregovorila o vrednosti fotografije danes, prikazala uporabo in razumevanje fotografije skozi projekte ter uporabo starih fotografskih tehnik za raziskovanje negativnih vplivov digitalizacije vsega – s pomočjo angažiranih projektov in razstav. Pojasnila bo tudi namen in funkcijo društva KUD Artotipija, ki mu predseduje.

--

O predavateljih

Miša Keskenović (1967) je študiral na Akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu in na FDU v Beogradu, na Oddelku za filmsko in TV kamero, na slednji je magistriral na temo mokrega kolodija. Poleg dela za film, televizijo in gledališče, največ pozornosti posveča starim fotografskim tehnikam, s katerimi se ukvarja že več kot 20 let. Leta 2015 je soustanovil KUD Artotipija z namenom ohranjanja in razvijanja kreativnih potencialov zgodovinskih in analognih fotografskih tehnik. Od leta 2013 živi in deluje v Krškem.

Breda Špacapan (1981) je študirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo, diplomirala je na temo religije. Po preizkusu delovanja formalnega kolesja sistemske hierarhije, se je odločila za ustanovitev KUD Artotipija. S tem poskuša formalizirati svojo dejavnost kot jo vidi. To vključuje predvsem raziskovalno delo na terenu, projekti pa so zasnovani na način, da se s kreativno predstavitvijo fotografije in njenih možnosti le-to uporabi kot medij za komunikacijo z okoljem in raziskovanje avtentične izkušnje vključenih. Projekte, ki jih v okviru društva snuje, so bili podprti s strani Ministrstva za kulturo in predstavljeni tudi izven meja Slovenije.

 

« Na seznam dogodkov