Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

KER HOČEM (ZA)DIHATI

5.3.2018 18:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

Nevroznanost je odkrila, da so prva leta življenja najbolj odločilna in da imajo trajen vpliv na življenje človeka. Ljudje se rodimo z možgani, ki še niso dokončani. So nezreli in zelo ranljivi, zato se vse izkušnje dobesedno vtisnejo vanje. Osnovnih lekcij o odnosu do sebe in o medčloveških odnosih se tako naučimo zelo zgodaj, oziroma se nam zapišejo v možgane in živčni sistem.

Vsi pomembni dogodki in odnosi iz zgodnjega otroštva oblikujejo našo osebnost, naši starši pa imajo pri tem najpomembnejšo vlogo. Stresne življenjske dogodke iz zgodnjega otroštva pogosto potlačimo v podzavest, vendar se boleči spomini iz otroštva pojavljajo skozi vse življenje v obliki različnih težav (simptomov), ki jih pogosto kot odrasli sami ne zmoremo povezati s travmatičnimi izkušnjami iz otroštva.

Glede na to, kako doživljamo sebe, druge in svet, si v svojem odraslem življenju lahko predstavljamo, kakšna so bila po vsej verjetnosti naša prva leta. Če hočemo kot odrasli zadihati in odvzeti moč posledicam, ki so jih v nas vtisnile travmatične izkušnje v otroštvu, moramo zbrati pogum, jih ozavestiti in se z njimi soočiti.
Predstavljena bo tudi knjiga Konec molka.

Gostji večera bosta mag. Violeta Irgl, specialistka zakonske in družinske terapije, ustanoviteljica Inštituta za okrevanje po travmi, psihoterapijo in svetovanje Rahločutnost, moderatorka foruma za žalujoče po izgubi bližnjega zaradi samomora na portalu Med.over.net in soavtorica knjige Konec molka: kako naj otroka, ko doživi izgubo matere ali očeta, podpremo in mu pomagamo ter Jana Debeljak, voditeljica televizijskih oddaj, v katerih se z gosti pogovarja o zdravju.

« Na seznam dogodkov