Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

»Gosenica – buba – metulj«

5.6.2017 18:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

 

Na dolgi razvojni poti človeka sta evolucijsko življenje in zavest opravili neko razvojno pot. V starih spisih se človeka omenja kot krono stvarstva, vrh njegovega razvoja pa je zavest, ki se zaveda same sebe. Poleg tega, za razliko od živali, človek poseduje sposobnost ustvarjalne kreacije, ki se prične z mislimi. Kljub dolgi razvojni preteklosti pa so te zmožnosti le izhodišče za nek drugi razvoj. Pred človekovo zavestjo občasno zaživi tudi potreba po preseganju njegovih lastnih zmožnosti, ki se lahko občuti kot idealizacija sebe in okoliščin. Ta impulz je univerzalen in vstopa v sistem slehernega posameznika skozi srce, saj je v človeškem srcu duhovni element, ki ta vstop in srečanje omogoči. V številnih duhovnih tradicijah so ta vrata oz. to vstopno točko različno poimenovali.

Ne glede na povedano pa je ob tem zavedanju človek postavljen pred dejstvo. Ali priznati in se prepustiti tej možnosti v nas, ali pa jo zanikati in ostati v lastni po večini racionalni zaznavi. Če je posameznik zmožen narediti pozitiven korak, omogoči, da v njegov obstoj vstopi nekaj novega, neka velika obljuba in stanje hkrati, ki ga lahko zelo vznemiri. V tem vznemirjenju nestrpno čaka, kako in na kakšen način se bo to druženje nadaljevalo.

Na srečanju se bomo na primeru prispodobe razvojne poti gosenice, ki preko bube doseže stanje metulja, pogovarjali o možnosti te spremembe tudi za človeka. S tem mislimo na duhovno povzdignjene ali preobrazbo iz bitja iz narave v bitje, ki pripada prvobitni višji naravi.

Organizator: Šola zlatega rožnega križa

Več na: http://www.lectorium.si/

:Mednarodna šola Zlatega rožnega križa – Vodnarjeva doba

« Na seznam dogodkov