Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Zbiramo spomine: Industrija – preteklost in prihodnost našega kraja?

9.11.2016 08:00:00

Lokacija: Računalniška učilnica

 

Dolenjska s svojo prestolnico se je po 2. svetovni vojni gospodarsko izredno hitro razvijala in Novo mesto je postalo pomembno industrijsko središče. Krka, Novoles, IMV, Novoteks, Pionir, Labod … – le kdo se jih ne spomni? Omenjena podjetja so dajala kruh številnim prebivalcem od blizu in daleč. Žal pa je veliko sprva uspešnih zgodb doletel žalosten konec v 90. letih prejšnjega stoletja, nekaj pa jih je klonilo še v času zadnje ekonomske krize. Ostale pa so zgodbe zaposlenih, ki so svojim nekdanjim podjetjem posvetili dobršen del svojega življenja. Ne samo poslovno, s svojimi podjetji so bili na nek način povezani tudi v zasebnem življenju. Stkale so se mnoge prijateljske vezi, mnogim je podjetje nudilo stanovanja, jim omogočilo počitnikovanje ter druženje ob prostočasovnih aktivnostih in kulturnih dogodkih.

Če doma hranite fotografije, razglednice, pisma, predmete, dnevnike ali drugo gradivo, ki priča o gospodarskem življenju v našem kraju v preteklosti (npr. fotografije gospodarskih stavb v različnih časovnih obdobjih in gradbenih fazah, vidnejših oseb, izletov, športnih iger in tekmovanj, izdelke, promocijsko gradivo, glasila itd.) vas vabimo k sodelovanju v sredo, 9. novembra 2016, med 8.00 in 19.00 v računalniško učilnico Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Gradivo, ki ga boste prinesli, bomo digitalizirali in vam ga vrnili, zbrano digitalizirano gradivo pa shranili v svojem arhivu in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.

Zbiranje gradiva na temo industrije njihovega kraja bo na omenjeni dan v času odprtosti knjižnic potekalo tudi v Ljudski knjižnici Metlika, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici Brežice, Knjižnici Sevnica, Knjižnici Kočevje, Knjižnici Miklova hiša Ribnica in Knjižnici Pavla Golie Trebnje.

Kontakt: Klementina Kolarek, 07/393 46 85, klementina.kolarek@nm.sik.si

Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja!

« Na seznam dogodkov