Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Živa knjižnica gostuje v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto

26.10.2016 15:00:00

Ste kdaj razmišljali o svojih predsodkih in stereotipih do drugih ljudi? Ali o vtisu, ki ga dobijo drugi ljudje o vas? Imate veliko stereotipov, na primer o Romih ali priseljencih, aktivistih ali homoseksualcih, muslimanih, bivših odvisnikih ali invalidih? Ste pomislili, da je to zato, ker do zdaj niste imeli prave priložnosti govoriti z eno od naštetih oseb in spoznati, kakšno je njeno ali njegovo življenje v resnici?

 

Če ste se pripravljeni soočiti z lastnimi predsodki in se v živo srečati z vašimi stereotipi, vas vabimo, da se vključite v Živo knjižnico, kjer knjige lahko govorijo! 

Živa knjižnica je sredstvo, s katerim preko inovativne metode aktivnega, tudi medkulturnega dialoga, ozaveščamo in izobražujemo o vrednotah, človekovih pravicah in spodbujamo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi.

Metoda Žive knjižnice skozi neposredno izkušnjo sooči bralca/bralko z lastnimi predsodki in stereotipnimi predstavami. Knjige v Živi knjižnici so namreč predstavnice in predstavniki različnih manjšin, družbeno ogroženih skupin oziroma vsi, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki, in ki so pripravljeni govoriti o svoji izkušnji, ter jo deliti z obiskovalci knjižnice. 

 

Na tokratni Živi knjižnici bo mogoče govoriti z okoli desetimi »knjigami«, možnosti za branje pa naj ostanejo presenečenje za obiskovalce/ke. V preteklih knjižnicah so se obiskovalci/ke lahko pogovarjali/e z naslednjimi knjigami: oseba z izkušnjo nasilja in varne hiše, ozdravljen odvisnik, gej, Rom, vegetarijanka/veganka, uporabnik psihiatričnih storitev, prostovoljec – spremljevalec umirajočih in žalujočih oseb, darovalka organov po smrti, upokojenka, oseba s samopoškodbenim vedenjem, oseba z motnjami hranjenja – anoreksijo, lezbijka

 

Organizator: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Regijski NVO center

 

 

Dodatne informacije: Maja Žunič Fabjančič, vodja Žive knjižnice (majazun@gmail.com, 07/39 39 311)

 

« Nazaj