Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Literarni večer s pesnico Cvetko Lipuš

10.11.2016 18:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

 

Cvetka Lipuš je trenutno ena izmed najpomembnejših in najaktualnejših ambasadork slovenske kulture. Prihaja s Koroške, študirala je v Avstriji in v ZDA, kjer je dolgo živela, zadnja leta pa spet živi in ustvarja v Avstriji. Vsa njena svetovljanskost se izraža v njeni poeziji, ki jo piše izključno v slovenščini, čeprav živi v treh jezikih. Letos je prejela nagrado Prešernovega sklada, lani je bila med petimi finalisti za Veronikino nagrado in gostja knjižnega sejma v Ljubljani, letos je bila med drugim tudi gostja literarnih večerov v Washingtonu, v Pragi in na Vilenici. Njena nova zbirka pesmi Kaj smo, ko smo (2015) je naletela na izjemno pozitiven odmev. Na literarnem večeru bo pesnica prebrala nekaj pesmi in v pogovoru s prof. dr. Vesno Kondrič Horvat osvetlila svoje umetniško ustvarjanje. 

 

Cvetka Lipuš, pesnica, rojena 1966 v Železni Kapli. Ljudsko šolo je obiskovala v Lepeni, maturirala na Zvezni gimnaziji za Slovence v Celovcu ter na celovški univerzi končala študij primerjalne književnosti in slavistike. Od 1995 do 2009 je živela v Ameriki, kjer je na University of Pittsburgh zaključila študij bibliotekarstva in informacijskih ved. Sedaj dela in ustvarja v Salzburgu.

Knjižne izdaje: Koroško pesniško branje V lunini senci, 1985 (skupaj s Fabjanom Hafnerjem); pesniške zbirke Pragovi dneva, (Založba Wieser 1989), Doba temnjenja, (Založba Wieser 1993), Geografija bližine (Založba Wieser 2000), Spregatev milosti, (Cankarjeva založba 2003,  Obleganje sreče, (Cankarjeva založba 2008), Pojdimo vezat kosti (Mladinska knjiga, 2010) in Kaj smo, ko smo (Beletrina, 2015). Objavlja v slovenskih, nemških in angleških revijah.  Njene pesmi so prevedene v nemščino, angleščino, srbščino, češčino, slovaščino, bolgarščino, francoščino in madžarščino. Za svoje delo je dobila več nagrad,  mdr. 1998/99 in 2007/08 avstrijsko državno štipendijo za književnost, 2000 pospeševalno nagrado za književnost od dežele Koroške in 2002-03 štipendijo za literarni projekt Republike Avstrije. Za zbirko Obleganje sreče (2008) in za zbirko Kaj smo, ko smo (2015) je bila nominirana za Veronikino nagrado.

 

Vesna Kondrič Horvat je profesorica nemške književnosti na Filozofski fakulteti v Mariboru. Magistrsko delo je napisala o  švicarskem pisatelju Maxu Frischu (1993), diesertacijo pa o  prozi nemško pišočih pisateljic v Švici po letu 1945 (1997). Težišče njenega raziskovanja je: književnost 20. stoletja, švicarska književnost, književnost, ki jo ustvarjajo ženske, germanistika kot kulturologija, medkulturnost in transkulturnost. Udeležuje se številnih mednarodnih znanstvenih srečanj doma in v tujini, sama pa je organizirala štiri: o Stefanu Zweigu, Franzu Kafki, o Franzu Kafki in Robertu Walserju, letos pa o transkulturnosti v švicarski književnosti v nemščini. V njeni bibliografiji so številne znanstvene in publicistične objave ter tudi radijske oddaje. Leta 2010 je izdala knjigo Franz Kafka und Robert Walser im Dialog, leta 2013 antologijo sodobne švicarske književnosti Gluscht  in leta  2014 (skupaj z Guyem Helmingerjem) antologijo luksemburške sodobne književnosti z naslovom Hällewull. 2002 je izšla njena znanstvena monografija Der eigenen Utopie nachspüren, leta 2015 pa monografija „Ich mag Wörter, schöne Wörter“. Zu den Romanen von Hedi Wyss, lani pa je izdala tudi zbrane kolumne Hedi Wyss z naslovom Redefreiheit. Leta 2008 je organizirala dva literarna večera s Cvetko Lipuš ter objavila intervju s pesnico, letos pa jo je že predstavljala v Washingtonu DC in v Mariboru. 

« Na seznam dogodkov