Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Kratki festival zgodb

27.10.2016 17:00:00

Lokacija: Trdinova čitalnica

Organizator festivala: KNJIGARNA GOGA

Soorganizator festivala: KNJIŽNICA MIRANA JARCA

 

Festival želi izpostaviti najboljše slovenske avtorje in avtorice kratke proze (izdane v letih 2015 in 2016) ter obenem zapolniti manko na področju prireditev, povezanih s kratkoproznimi zvrstmi. Dogodki v sklopu festivala bodo predstavili tako aktualne pisce kot širši pogled na položaj in kondicijo kratkoproznih zvrsti na Slovenskem.

 

Okrogla miza

Kakšen je položaj kratkoproznih zvrsti v zadnjem desetletju? Čemu porast kakovostnih knjižnih prvencev v zadnjih treh letih? Kaj za kvaliteto kratkoproznih zvrsti in avtorje pomeni ukinitev nagrade fabula?

Na omenjena vprašanja bomo skušali odgovoriti na okrogli mizi s priznanimi strokovnjaki in avtorji:

- pisateljem, urednikom in profesorjem Andrejem Blatnikom,

- urednico Nelo Malečkar,

- in Stritarjevim nagrajencem Aljažem Krivcem.

Pogovor okrogle mize bo povezovala urednica založbe Goga Eva Vrbnjak.

 

BIOGRAFIJA SODELUJOČIH:

ANDREJ BLATNIK

Andrej Blatnik se je rodil leta 1963 v Ljubljani. Študiral je primerjalno književnost, sociologijo kulture,ameriško književnost in komunikologijo. Pet let je delal kot svobodni pisatelj, nato kot urednik, zdaj uči založništvo na Filozofski fakulteti. Med letoma 2007 in 2015 je bil predsednik žirije srednjeevropske nagrade Vilenica. Dobitnik Zlate ptice (1984), Župančičeve nagrade (1991) in nagrade Prešernovega sklada (2002). Njegov roman Spremeni me je bil med petimi finalisti za nagrado Kresnik 2009, Neonski pečati pa med tremi finalisti za Rožančevo nagrado 2006.

NELA MALEČKAR

Nela Malečkar je žurnalistka in urednica izvirnega leposlovja in stvarne literature pri Mladinski knjigi založbi. Prva dama slovenskega žurnalizma, smer intervju, kot Marko Crnkovič upravičeno poimenuje Nelo Malečkar, dokazuje prvo Moravijevo ugotovitev: da je intervju ena najtežjih stvari. Ravno zato, ker se Malečkarjeva slehernega pogovora za časopis loteva kot resnega projekta, so njeni intervjuji izborni. Vprašanja kažejo, da so bile priprave na pogovor temeljite. Malečkarjeva za posamični pogovor prebere tudi (dobesedno!) stotine strani. In vse, kar o sogovorniku hrani dokumentacija. Pa kar o njem pripovedujejo prijatelji in znanci. 

ALJAŽ KRIVEC

Aljaž Krivec se je rodil v Mariboru leta 1991. Leta 2012 je diplomiral na temo »beat literature« na oddelku za Primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer trenutno obiskuje bolonjski magistrski študij. Sodeloval je v dramskem krožku študentov primerjalne književnosti in literarne teorije ter na več literarnih večerih Filozofske fakultete. Piše poezijo, prozo, dramske prizore, kritike in recenzije. Svoje delo objavlja v reviji Novi zvon, kot kritik in novinar pa sodeluje z Literaturo, Radiem Študent in Radiem ARS. Poleg branja in poslušanja glasbe uživa ob pritoževanju nad ustvarjalno krizo, ko gre za pisanje načrtovanega romana.

« Nazaj