Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto Skozi stara mestna vrata, v svet prihodnosti, znanja in igranja

Tematski večer: Osvoboditev od miselnih navad 2. del

1.2.2016 18:00:00

Nek patriarh zena je svojim menihom svetoval naslednje:

»Ne poskušajte doumeti resnice. Raje skušajte spoznati, kako oblikujete svoja mnenja in poglede ter kako se jih oklepate.«

 

V januarskem ponedeljkovem večeru smo se dotaknili splošnih ugotovitev in spoznanj,  ki določajo naše miselne navade in kako so le te vgrajene v človeški sistem.

 

Zmožnost mišljenja je čudovit dar, ki nam omogoča, da samostojno in zavestno zaznavamo.

Mišljenje je istočasno tudi ustvarjalna moč, ki nam omogoča spreminjanje sveta.

 

Vseeno pa se zdi, da je ta dar mišljenja danes postal velika ovira. Ljudje pogosto razmišljamo povsem samodejno in nekontrolirano, smo kot pasivni gledalci filma na platnu. Strah, želje in  druga čustva pa pripomorejo k njihovi dramatičnosti in intenziteti.

Naše lastne misli se kopičijo okoli nas kot oblaki, ki nas oropajo jasnega pogleda.

 

Velikokrat si želimo, da bi se določenih misli preprosto znebili, ker so nam neprijetne ali pa globoko v sebi vemo, da ne sodijo k nam, vendar ne vemo kako. Pomagamo si s knjigami, sprehodi, afirmacijami, pogovori.  Iščemo odgovore.  Ugotovimo lahko, da določene misli lahko izginejo, vendar le za kratek čas, tisto kar ni bilo predelano in razgrajeno v nas samih, se ponovno vrne v obliki novih podob, ki nas spet spremljalo kot nevidne sence. Kot, da bi življenje in z njim povezane misli zahtevale globlji odgovor.

 

Vprašanje na katerega bi na večeru želeli odgovoriti pa je: »Kako doseči budnost in kako se ji približati, da bi se ves ta miselni avtomatizem preobrazil v svobodo razmišljanja?«

 

Vabljeni!

Ogranizator večera: Lectorium Rosicrucianum, Mednarodna šola Zlatega rožnega križa

www.lectorium.si

Facebook stran: Mednarodna šola Zlatega rožnega križa – Vodnarjeva doba

« Na seznam dogodkov